Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Гунев: Неразследването на случаите на насилие ще подкопае доверието в МВР

И Борисов, и Радев имат отговорност за охраната на Доган и Пеевски, заяви той

Филип Гунев
Снимка: БГНЕС

"Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите срещу полицаи не трябва да остава без коментар от МВР. Ако не разследват тези случаи, това подкопава доверието в полицията". Това каза пред БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, председател на Управителния съвет на Антикорупционния фонд, в коментар на видеата в социалните мрежи, показващи насилие над протестиращи граждани в София:

"Трябва много ясно да се каже, че ще се разследва. От политическа гледна точка трябва да се прави опит за такова разследване, въпреки че много често се случва да няма воля да се направи то".

В предаването "Преди всички" Гунев коментира и решението на МВР да допусне поддръжници на Ахмед Доган на брега в "Росенец", а да не допусне останалите граждани, отишли там на плаж в събота, като го определи като политическо решение, а не тактическо:

"Ясно е, че се опитваха да предотвратят сблъсък, но беше политическа грешка да не допуснат обявеното шествие на "Да, България" до плажа. Видя се, че това беше грешен ход и политически, и тактически".

Бившият зам.-министър на вътрешните работи беше категоричен, че премиерът Бойко Борисов е взел решението за охрана от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски:

"В комисията, която решава кой да бъде охраняван, мнозинство имат МВР и ДАНС. Няма как еднолично президентът или неговият представител - шеф на НСО, да решат това". 

Според Гунев президентът Румен Радев също има вина, че толкова дълго НСО охранява двамата представители на ДПС, защото на всеки 6 месеца се разглежда въпросът за подновяване и снемане на охраната и Радев е можел всеки път да заявява, че настоявал и неговият представител в комисията е гласувал против:

"Той и сега може да извади и да ни покаже доказателства, че през всички тези години неговият представител в тази тричленна комисия е гласувал против". 

Гунев изчисли, че охраната на Пеевски и Доган е струвала на данъкоплатците над 6 милиона лева

Филип Гунев подчерта, че още от правителството на Пламен Орешарски през 2014-а година сектор "Сигурност" е бил разпределен:

"Има директори под влияние на Пеевски, има други, които са в орбитата на ГЕРБ и управляващата коалиция, а трети са консенсусни - и двете страни са съгласни".

Цялото интервю на Лора Търколева с Филип Гунев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна