Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Каменарска: Силата на полицията е в техники на обезвреждане, а не в побой

Прокуратурата трябваше да се самосезира по случая, смята тя

Снимка: Ани Петрова

"Силата на полицията е в определени техники на обезвреждане, които се учат при постъпване в МВР, които имат за цел с минимум сила да сведат лицето в състояние, непредставляващо заплаха за обществото. А не да прибягват до побой". Това каза пред БНР адв. Валентина Каменарска, която засне клипа с извличането на протестиращ зад колоните на сградата на Министерски съвет и е подала сигнал за помощ на телефон 112. По думите ѝ полицаите имат право да употребят сила само срещу конкретно лице, което е употребило сила срещу тях. Според нея прокуратурата е трябвало вече да се самосезира по случая.

"Ние виждахме как няколко полицаи ритаха с всичка сила в главата, в тялото, в краката едно момче. Второто момче, което го извлачиха, го биха по-леко, но на първото момче нанесоха невероятно тежък побой. Това не е техника за обезвреждане, а обикновено престъпление, което се извърши пред очите на цяла България, и министър Младен Маринов много добре го знае", каза адвокатката.

По думите ѝ полицаите са били подредени в кордон и никой гражданин не е можел да помогне:

"Тези полицаи не отидоха поне да кажат на другите, че ги снимат, да ги помолят да спрат да бият момчетата. Това е работата на полицаите - те са длъжни да помогнат, независимо кой извършва престъплението - дали техен колега, или обикновен гражданин". 

Юристката уточни, че по закон може да се приложи техника за задържане само когато нарушителят се съпротивлява на органите на реда.

В предаването "Преди всички" адв. Валентина Каменарска заяви, че на българите им се внушава, че по време на протест "техните права отпадат, законите не важат и с тях може да се прави каквото искат":

"Такова нещо няма! В Република България има закони. Не знам дали служителите са чели Закона за МВР, в който е описано кога, каква и колко сила може да се употреби. Отделно има правилници и инструкции, които описват точно как това трябва да бъде извършено".

Цялото интервю на Лора Търколева с адв. Валентина Каменарска в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна