Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания: Възстановителният фонд на ЕС не е благотворителност

Този фонд има геополитическа стойност, засилвайки европейската интеграция

Аранча Гонсалес Лая, испански външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съвместните заеми от дълговите пазари на държавите от Европейския съюз за финансиране на фонд за възстановяване от икономическата криза, причинена от пандемията Covid-19, не е благотворителност, заяви испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая преди решаваща европейска среща на върха на 17-и и 18-и юли, цитирана от Ройтерс.

Всички участващи страни ще допринесат за изплащането на дълга, дори северните т.нар. "пестеливи" държави, посочи тя в понеделник в интервю за белгийската радиостанция RTBF.

"Това не е като Холандия да дарява на други европейски страни, като Испания или Франция, това е съвместен заем. Този план е усилие на всички и от полза за всички", каза г-жа Гонсалес. Всяка държава би поела част от общия дълг, пропорционален на икономическата ѝ тежест, допълни тя.

Според Гонсалес Германия би допринесла с 20% в емитирания съвместен дълг от името на ЕК, Испания с 9%, а Холандия, например, с 6%.

Испанският външен министър също така смята, че фондът за възстановяване от коронавирусната криза има геополитическа стойност, тъй като може допълнително да засили европейската интеграция. Гонсалес отбеляза, че съвместната работа е от съществено значение, така че ЕС "да не бъде хванат между САЩ и Китай“ и да се постави в ситуация, в която няма да има думата в международните отношения.

27-те лидери на Европейския съюз трябва да се срещнат по-късно тази седмица (на 17 и 18 юли), за да договорят седемгодишната бюджетна рамка на ЕС и създаването на възстановителен фонд в размер на 750 милиарда евро, финансиран чрез общ дълг.

Две трети от сумата (500 млрд. евро) би трябвало да бъдат предоставени на пострадалите от коронавирусната криза страни членки под формата на безплатни субсидии, а една трета (250 млрд. евро) под формата на подлежащи на връщане заеми.

Идеята за създаване на този фонд постави богатия, "пестелив" север от ЕС срещу силно задлъжнелия юг, който беше засегнат и по-силно от пандемията напомня Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени