Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Бранков: Приемането в ERM II промени обществения дневен ред

| обновено на 13.07.20 в 14:56
Димитър Бранков
Снимка: БГНЕС

„Приемането на България в ERM II ще доведе до преобразуване на икономиката и до цялостна промяна на дневния ред, който обществото ще наложи“. Така коментира приемането на страната ни в „чакалнята“ на еврозоната заместник-председателят на Стопанската камара, Димитър Бранков.

Според голяма част от бизнес този акт е дори закъснял и страната ни отдавна е изпълнила икономическите показатели за присъединяване към единната валута и само технически спънки са възпрепятствали процеса досега: 

„Ставаше дума преди всичко за готовност на българските институции, за отказ от популизъм, за преодоляване така да се каже, съпротивата на някои заинтересовани страни и за по-широка обществена информираност“, каза Димитър Бранков, който твърди, че ако страната ни беше влязла в механизма на обменните курсове преди 10 години, сега щеше да има друг социален стандарт:

„Щяхме да сме близко до равнището на производителност, на доходи на Литва, най-малкото, може би на Естония, със сигурност може би щяхме да сме пред Румъния в този процес“.

Сега обаче вече сме изправени пред социално-икономическата трансформация, която обществото ще наложи, смята Димитър Бранков: 

„Обрат при прилагане на реформи, които отлагаме от много години насам във всяка една област на политиката. Преосмисляне на всички нива на управление, на умотворчество и на първоприлагане. Един нов дневен ред, който обществото ще наложи, аз съм убеден, на всички политици, на целия политически спектър“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!