Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил иска помощ от държавата за джамията в града

Храмът е паметник на културата, но е в много лошо състояние

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Общината в Кюстендил поиска от Министерството на културата да изпрати комисия, която да оцени състоянието и да набележи незабавни укрепителни дейности по строената през 16 в. джамия "Фатих Мехмед" в центъра на града. Храмът, който от десетилетия не е действащ, е паметник на културата, но е в много лошо състояние. Укрепването трябва за започне незабавно, за да се избегнат инциденти, коментира главният експерт по "Управление на кризи" към общината Ивайло Чалъков. 

Една от арките на храма, укрепена с дървена конструкция, преди десетилетия е поддала. Прогнилите укрепващи елементи вече не държат и може да рухнат. Това създава опасност за преминаващите пешеходци и за автомобилите по централния булевард "Цар Освободител". Движението в този участък е отцепено със сигнални ленти. 

Това обаче стеснява платното и затруднява движението. Обковът на високото близо 39 метра минаре също е отпран, разрушен и силно компрометиран. Има опасност да се срути, обясни Ивайло Чалъков.

"Трябва спешно да вземат отношение. Ние даже писахме: "Спешно". Спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи да се направят. Да се надяваме, че от днес до утре трябва да пристигнат на място и да си избират как да го обезопасят - скеле ли ще се прави, ще се извикат ли конструктори-инженери, ще го премахват ли, те вече си знаят, компетентните лица и органи".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна