Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български лекар в борда на влиятелно медицинско списание

Д-р Александър Сираков
Снимка: УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Д-р Александър Сираков от Университетска болница „Свети Иван Рилски“ е първият българин в борда на едно от най-авторитетните списания в областта на мозъчно-съдовите заболявания в светаInternational Neuroradiology съобщават от лечебното заведение.

28-годишният д-р Сираков е не просто първият българин, който успява да достигне толкова висока позиция в елитно медицинско списание, но и единственият член на управителното му тяло на такава възраст. Българският лекар отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“.

Д-р Сираков е и рецензент на публикациите в най-влиятелното списание в областта на неврорентгенологията – Americal Journal of Neuroradiology, което също е голям успех за България.

„Това е голямо признание за нашия център, който е водещ в страната в областта на медицинската практика, а вече е признат и от научната общност по света, и за българската наука като цяло“, коментира отличието доц. Станимир Сираков, началник на Центъра по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Целта на екипа от млади лекари в Центъра е да се изгради школа за лечение на мозъчно-съдови заболявания в България. Така пациентите няма да бъдат принудени да се лекуват в чужбина, а държавата ще спести много средства, които могат да бъдат насочени към развитие на млади таланти, изтъкна доц. Сираков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени