Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще има в УМБАЛ - Пловдив

| обновено на 14.07.20 в 14:11
Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще бъде изграден в Университетската болница Свети Георги в Пловдив.

Проектът е на стойност 17 милиона лева. Средствата ще бъдат осигурени от държавата, като ще бъде увеличен капиталът на търговското дружеството. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който посети здравното заведение заедно с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и здравеопазване Менда Стоянова и Даниела Дариткова.

Министър Горанов подчерта, че процедурата за осигуряването на финансирането ще бъде задействана веднага.

„Ще се опитаме още в следващия ден - има заседание на правителството, дано да успеем, тъй като има формални технологични особености - но във връзка съм с министър Ананиев, че в утрешния ден ще можем да вземем подобно решение - за увеличение капитала на болницата с парична вноска“.

В най-голямото педиатрично лечебно заведение в Южна България през миналата година са били хоспитализирани над 6200 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната.

„Да получават грижи в модерна база , отговаряща на съвременните изисквания е наша кауза от повече от две години“, каза началникът на клиниката по педиатрия проф. Иван Иванов:

„Това е един проект всъщност за създаване на нова клиника по педиатрия, в която да бъдат преместени клиниките по клинична онкология и клинична хематология за възрастни пациенти, но в основата на този проект са 4 етажа за клиника по педиатрия, така че тя да има нова съвременна сграда, с нова архитектура, с нови комуникации и най-вече - да бъде близо до цялата останала болница“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!