Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията през последните 30 години на промени показва в експозиция НВИМ

За разлика от други музеи при нас вчерашният ден много бързо става история, отбелязва директорът доц. Соня Пенкова

| обновено на 15.07.20 в 11:37
Снимка: НВИМ

В Националния военноисторически музей (НВИМ) вече може да бъде видяна най-новата изложба „Армията във време на промени“.

Експозицията проследява развитието на Българската армия през дългия и криволичещ преход от комунизъм към демокрация, за чийто характер и до днес няма политически, обществен и научен консенсус. Преориентацията по оста Изток–Запад, преминаването от наборна към професионална армия, споровете за въоръжаването и отношението към САЩ и Русия са само част от темите, засегнати в изложбата. Чрез личните оценки и мнения на участниците в процесите, чрез вещи на хората, свързали живота си с Армията в последните 30 години, е представен нелекият път и тежките избори в това трудно време. Автентични звуци и кадри от този период, както и времева линия с ключовите събития предлагат на публиката обществено-политическия контекст, в който се осъществяват мащабните промени в Армията.

Изложбата включва вещи както на емблематични за този период от развитието на Българската армия личности от военното и политическото ръководство, така и на редови военнослужещи, изпълнили дълга си към родината. Сред тях са експонати, свързани с първите мъже, стояли начело на Армията – началници на Генералния щаб, командири на трите вида въоръжени сили, министри на отбраната, офицери и подофицери. С вещи на участници в мисиите зад граница изложбата отдава почит и към всички военнослужещи, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг. Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на оръжия като автомат „Калашников“ АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор“, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела“, снайперска пушка „Драгунов“, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, автомат АКС-74У, пистолет „Аркус“ 98DA и други.

Цивилният живот, който неизменно съпътства развитието на Българската армия, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода.

Събитието се осъществява по повод 141-вата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-тата годишнина от основаването на НВИМ.

"Поводът е ясен, но причината е да направим свой прочит на последните 30 години от пътя на Българската армия - колкото и труден да е той. Със сигурност ще предизвикаме противоположни мнения, но ние се надяваме на този отзвук у хората, защото ще ни помогне да направим разказа за това време по-истински", отбеляза пред Радио София директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова.

Пътят на армията е отразен чрез думите на участниците и в контекста на политическите и икономическите промени през тази три десетилетия.

"За разлика от други музеи при нас вчерашният ден много бързо става история. Времето и сега е героично за Българската армия", допълни директорът на НВИМ.

За още подробности чуйте разговора на Катя Василева с доц. Соня Пенкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна