Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на китайския износ през юни

Първо увеличаване на вноса в Китай от началото на годината

Китайският експорт се увеличи изненадващо през юни с оглед отварянето наново на икономиките зад граница след разхлабване на протовиепидемичните карантинни мерки, като в същото време вносът в страната нарасна за пръв път от началото на годината.

Това показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които сякаш потвърждават индикациите, че възстановяването от коронавирусната криза на втората по сила световна икономика започва да набира скорост.

Износът от Китай се увеличи през юни с 0,5% спрямо година по-рано след спад с 3,3% през май и очаквания за понижение с 2,0%.

Китайският внос също се увеличи, нараствайки през юни с 2,7% на годишна база при очаквания за спад с около 10% и след понижение с цели 16,7% месец по-рано, като това е първото повишаване на вноса на стоки и услуги от началото на 2020 г.

Търговският излишък през юни се сви до 46,42 млрд. долара от 62,93 млрд. долара през май и очаквания за позитивен баланс в размер на около 58 млрд. долара.

В същото време обаче търговският излишък със САЩ нарасна до 29,41 млрд. долара от 27,89 млрд. долара месец по-рано, което може да доведе до допълнително напрежение между двете водещите световни икономики.

Китайската икономика постепенно се измъква от рязкото свиване с 6,8% през първото тримесечие, когато беше в пълна сила коронавирусната епидемия в страната, но самото възстановяване остава крехко и нестабилно с оглед на намаляващо глобално търсене заради социалните ограничения и все повече растящите случаи на заразени с Covid-19 по света. Китайското вътрешно потребление също е потиснато с оглед на загубата на работни места и опасения за възраждане на заразата.

Представянето на китайския износ обаче не изглежда засегнато толкова силно от глобалното забавяне, както се опасяват някои анализатори, макар че слабите задгранични поръчки могат да натежат на производителите в страната през следващите тримесечия.

Външните рискове като ново влошаване на отношенията между САЩ и Китай, свиването на глобалното търсене и прекъсването на веригите за доставки вероятно ще окажат натиск върху търговските перспективи на Китай в дългосрочен план, се казва в доклад на Института за напреднали изследвания на Шанхайския университет за финанси и икономика, оповестен през изминалия уикенд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени