Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Рекордните 5,4 милиона американци са загубили здравното си осигуряване в пандемията от коронавируса, с 40 процента повече, отколкото по време на рецесията през 2008-а - 2009-а година, пише "Ню Йорк таймс". Коментарите около пандемията продължават да са водещи за чуждестранните издания.

Акцентите чуйте в обобщението на редактора Савина Спасова.

"Вирус на свикването" поразява човечеството, гласи заглавие руският в. Комерсант.

Показателите на заразяване с Covid-19 чупят рекорди в цял свят, но хората спират да обръщат внимание на новата болест и тя не изглежда вече толкова опасна. Все повече страни се отказват от карантинните мерки, включително заради нарастващите икономически загуби, посочва изданието.

Ситуацията едва ли ще се подобри в скоро време, обобщава "Комерсант" изявление на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, който нарече Covid-19 "тест за глобалната солидарност и лидерство".

"Росийская газета" обръща внимание на "тревожни новини" в европейския печат за бързо намаляване на антителата в кръвта на преболедували пациенти. Тези медии предполагат, че ваксините, разработвани в ред страни, включително Русия, може да се окажат слабо ефективни.

Новата инфекция все пак се влияе от сезонния фактор, макар и не много силно. Предаването на вируса на открито през топлото годишно време намалява, твърди експерт пред "Комсомолская правда", но съветва да не се пренебрегва предпазването.

С рязкото увеличаване на заразените от коронавируса Западното крайбрежие на САЩ отново въвежда карантинни мерки, пише в. "Вашингтон пост".

От вчера в Калифорния е забранено на ресторантите да приемат клиенти на закрито и са затворени кината и баровете. Ограничения вече са върнали или вече обмислят това и в други щати.

Британският "Гардиън" обобщава: "Градове и държави по цял свят се завърнаха към по-строги мерки заради коронавируса, за да се справят с нови огнища на епидемия, като заразените по света надхвърлиха 13 милиона души.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна