Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софиянски: Божков няма това влияние, че да плаща на хората да протестират

Десните трябва да се организираме и да си поставим цел

Стефан Софиянски
Снимка: Иван Русланов

"Убеден съм, че Васил Божков няма тази сила и това влияние, че да плаща на хората да протестират и да внушава идеи". Това каза пред БНР Стефан Софиянски - бивш служебен премиер и бивш кмет на София, като обясни, че държи да заяви, че дъщеря му е съпруга на сина на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Според Софиянски удобно оправдание на управляващите е, че бизнесменът плаща и организира провокации.

"Хората са на улицата, защото в тях се натрупа това неудовлетворение от годините, в които България спря да се развива. Вместо да догонваме другите държави, изоставаме от тях. Влязохме в ЕС по-силни икономически от Румъния, а сега сме по-слаби от Румъния", коментира той и заяви, че заради слабо и некомпетентно управление, на всички нива, България не е успяла да използва ползите от членството си в Европейския съюз.

В предаването "12+4" Стефан Софиянски посочи, че кризите на т.нар. Луканова зима и управлението на Жан Виденов са били по линията на антикомунизма, а сега партиите на Бойко Борисов и на Корнелия Нинова са огледални:

"Произходът им е един и същ - от една комунистическа партия. Едните под наш натиск, на десните, се кръстиха социалисти, другите комунисти се кръстиха десни. Тези две партии сега спорят помежду си. БСП кокетно се оттегли от протестите на улицата, защото знаят, че ще ги изгоним". 

Според него сложността на ситуацията е, че има две противопоставящи се комунистически формации - ГЕРБ и БСП, а по средата има едно значително мнозинство, което не е организирано:

"Десните трябва да се организираме и да си поставим цел. Трябва да направим една кръгла маса на десните, дори с контакти с някои от по-центристките формации, дори и от левите, които са в опозиция, но без ГЕРБ и БСП. Да определим конкретни цели, които управляващите днес не изпълниха".  

Цялото интервю на Снежана Иванова със Стефан Софиянски в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна