Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Правителството е в тежка зависимост от сараите

Важна задача пред България е разбиването на монопола на ДПС върху турския етнос

Снимка: БГНЕС-архив

"Правителството е в тежка зависимост от сараите". Това каза пред БНР Лютви Местан - председател на ДОСТ и бивш председател на ДПС. Той беше категоричен, че случаят "Росенец" е проявил системния порок на управлението на редицата правителства, които са били в зависимост от Ахмед Доган:

"Под власт трябва да разбираме не само явната, но и сивата власт, която е територия на сараите. Бойко Борисов спечели първите си избори с анти Доган реторика и  събуди в българските граждани очакване, че ще накаже корумпираните и ще въздаде справедливост. Той не покри тези очаквания, а избра съюза със сараите". 

По думите на Местан митът за потенциален етнически конфликт служи на Доган и кликата му да си изградят имунитет на недосегаемост. 

"За да има защита, трябва да има заплаха, а Доган не беше заплашен от Христо Иванов и мирните граждани, отишли на плаж, който е държавна собственост, това е тяхно конституционно право. Полицията в нарушение на закона ги спря, а допусна там подопечните на Доган. Те бяха там, за да демонстрират сила, а не да защитят почетния си председател. Те демонстрираха недосегаемостта на Ахмед Доган".

Местан видя предупреждение в споменаването на темата за етническия мир:

"Че ако някой посмее да постави тази клика в рамките на закона, ще си има проблем с етническо напрежение. За кратко време ще бъдат събрани, ако е необходимо, не 3, а 300 хиляди души и тогава ще стане страшно за етническия мир. Това е опасно, защото определя цената на Доган за етническия мир: Ще ме оставите да правя каквото си искам, цената на мира, който осигурявам на България , е корупция и ненаказаност".

Лидерът на ДОСТ заяви, че не смята, че има заплаха за етническия мир. 

"Няма по-важна задача пред България - за превръщането ѝ в реална евроатлантическа демокрация - е разбиването на монопола на ДПС върху турския етнос. Положителните ефекти от това биха били със стратегическа стойност", заяви Местан.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Лютви Местан в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна