Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иво Кременски: Появяват се нови мутации на коронавируса

Проф. Иво Кременски
Снимка: Иван Русланов

"Има данни, че коронавирусът се променя. Появяват се нови мутации в него - промени в РНК-то му. За щастие, мнозинството от тях не водят до тежки проблеми". Това каза пред БНР професор Иво Кременски - консултант по геномна диагностика на Медицинския университет в София. Той потвърди, че Covid-19 е по-агресивен от осемте известни коронавируси. 

Професорът подчерта, че решаването на проблема с разпространението на вируса може да се постигне само с получаване на адекватна информация, с национални програми и с безкомпромисен контрол:

"Адекватна информация може да се получи само с масови генетични изследвания. Те ще помогнат за ускореното разработване на ваксини и лекарства. Всички тези генетични и молекулярни изследвания са в областта на лабораторната медицина". Той посочи, че в тази сфера в България има достатъчно квалифицирани специалисти и лаборатории, които могат да се включат в единствения начин засега за решаване на проблема - забавяне и спиране на пандемията.

Проф. Иво Кременски беше категоричен, че средствата за борба с епидемията са мерките за дистанция и дезинфекция, както и масовото тестване. 

Той изтъкна необходимостта от въвеждане на качествен контрол върху лабораториите:

"Не е ясно каква е надеждността. Тези тестове имат редица недостатъци, които могат да бъдат контролирани, но трябва да има алгоритми как да се извършват и кой, как и кога може да ги извършва".

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Иво Кременски в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!