Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският посланик: Иран остава непоклатим пред натиска на администрацията на Доналд Тръмп

Ако в бъдеще президентът на САЩ иска да създаде отношения с Иран, трябва да приеме условията ни

Снимка: www.mu-sofia.bg

Днес се навършват 5 години от подписването на Иранското ядрено споразумение. През 2015-та година на този ден беше подписан всеобхватния план за действия за ядрената програма на Иран, който предвиждаше ограничаване на програмата в замяна на облекчаване на санкциите. През 2018-та година Съединените щати се изтеглиха едностранно от споразумението, подписано от Барак Обама, а светът беше на прага на военен конфликт в Близкия изток, напрежението в Ормузкия проток се покачи до точка на кипене, а в резултат от него беше свален и украински пътнически самолет. Всички 176 души на борда загинаха. Преди дни доклад на иранските власти показа, че катастрофата е човешка грешка и неправилно насочен радар. В деня на годишнината Иран остава непоклатим пред натиска на администрацията на Доналд Тръмп. 

Посланикът на Иран у нас - Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули заяви в специално  интервю за "Хоризонт," че няма начин за изглаждане на отношенията с Вашингтон, ако не бъдат изпълнени условията на Техеран. Тоня Димитрова разговаря с иранския посланик:

Как коментирате изявленията за иранско влияние в региона и по-специално за формиране на новото правителство в Ирак и за влияние във вътрешнополитическия живот на страната?

"В името на Аллах започваме това интервю. Бих искал във връзка с Ирак да ви обясня, че по принцип нямаме намеса във вътрешните дела на тази държава. Но където е необходимо, въз основа на тяхна молба към нас, им оказваме помощ. Един ясен пример за това е помощта, която предложихме на Ирак като изпратихме наши съветници да водят борба срещу "Ислямска държава".

Неотдавна беше избрано новото правителство на Ирак и ние официално обявихме, че ще подкрепяме законовия и демократичен процес за избор на нов министър- председател и за създаване на нов кабинет. Ние приветстваме всичко това. Освен това двете държави - Иран и Ирак в различни области, политически, икономически и културни, имат много дълбоки връзки, които се развиват. Но вярно е също и, че Ислямска република Иран има специално място в сърцето на много хора от региона и тези хора изразяват своята обич към нас. И това се дължи на позициите и действията на Ислямска република Иран при различните политически промени в региона".

Иран издаде международна заповед за арест на Доналд Тръмп, макар да знаете, че Интерпол не може да изпълнява такива заповеди за държавни глави. В каква посока очаквате да се развият отношенията между Съединените щати и Иран с оглед на предстоящите президентски избори през ноември?

"Вижте, за всяка промяна в отношенията между Ислямска република Иран и Съединените щати, са необходими нужните условия, както и при всички други промени в света. Едно от тези условия е промяна в поведението на Съединените щати спрямо Иран. Връщането на Съединените щати към международните договорки и ядреното споразумение, което е многостранно и е резултат от 13 години преговори, също така отказване от икономическия тероризъм над иранския народ и Иран - всичко това е в основата на промяна на поведението на Съединените щати.

Ако някой си мисли, че тъй като идват избори в Съединените щати, може да има подобна промяна в поведението - това е много наивно мислене. Миналото, това, което сме видели от двете партии в Съединените щати през последните 40 години спрямо Иран, много ясно показва, че независимо коя партия ще дойде на власт, общата им стратегия спрямо Иран няма да се промени. Променят се само тактиките им.

Така, че не чакаме кой президент ще дойде на власт в Съединените щати, защото последните 40 години сме изпитали действията на всеки един от тях спрямо Ислямска република Иран и винаги е било от лошо към по-лошо. Но бих искал да кажа, че вторият мандат на Обама, може да се счита като малко изключение от общото американско поведение. За разлика от първия мандат, когато Барак Обама прие най-враждебните санкции срещу Иран, във втория той разбра, че политиката на налагане на санкции губи своя ефект и прие различен подход спрямо Иран, който имаше ясен резултат  и именно всеобхватния план за действие за ядрената програма на Иран.

В този период покрай преговорите със световните сили, Иран и Съединените щати имаха много срещи на ниво външни министри, което беше безпрецедентно от ислямската революция в Иран през 79-та година. Това беше причината да спадне значително напрежението между двете държави. Но подходът на Доналд Тръмп е различен. Той взе решение да излезе от едно международно споразумение, резултат от десетилетни преговори. Пое по пътя на враждебността спрямо Ислямска република Иран. В резултат на враждебната му политика спрямо моята държава се отказваме от всякакви преговори с него.

Една държава и един народ, със сила за съпротива, с велика цивилизация и история като иранската, не може да бъде накарана да се предаде с унижения или заплахи. Във втория си мандат Обама осъзна принципа - добри намерения се посрещат с добри намерения. Това е ключът, който бъдещият президент на Съединените щати трябва да разбере. Ако разбере този принцип, ще се отвори мирният път за решаване на проблемите на двете държави. В заключение искам да кажа - ако в бъдеще президентът на Съединените щати иска да създаде отношения с Иран, трябва да приеме условията ни - те трябва да се откажат от икономическия тероризъм над иранския народ, да се върнат към ядреното споразумение и да компенсират загубите, които Иран понесе".

Казвате, че е наивно да се мисли, че дори и със смяна в Белия дом отношенията с Иран няма да се подобрят. Означава ли това, че ще продължава да отстъпва от задълженията си по ядреното споразумение?

"Бих искал да кажа, че това е естествено последствие - когато едната страна се оказва от многостранно споразумение и от своите задължения по него, Иран също ще намали своите ангажименти спрямо тази сделка. Ние едностранно изпълнявахме нашите задължения по споразумението".

Т.е. Иран няма да преговаря за ново споразумение и не е склонен на компромис?

"Откакто съм в братската държава България много често ми задават този въпрос и от вашето правителство, и обикновените хора. Бих искал да дам обширен отговор, за да разсея всякакви съмнения или въпроси, и този отговор трябва да бъде записан в историята веднъж завинаги. Но за да ви отговоря, първо трябва да видим корените , а те се крият в едностранното излизане на Съединените щати от ядреното споразумение, налагането на санкции и оказване на американски натиск върху други държави също да се откажат от ядрената сделка.

Американците не просто сами излязоха от това споразумение, но заплашиха и другите държави да го направят, в противен случай ги чакаха различни видове санкции. Ядреното споразумение е резултат от 13 години на сложни преговори. Целият свят може да потвърди, че Иран добронамерено беше и е ангажиран към своите задължения по споразумението. В различните доклади на Международната агенция за атомна енергия, това е потвърдено. Въпреки това многостранно международно дипломатическо постижение Съединените щати обявиха през май 2018-та година своето излизане от споразумението. Веднага след това генералният секретар на ООН и всички страни по него, други държави от международната общност, помолиха Иран да разсее всякакви опасения, породени от механизмите на тази ядрена сделка, поискаха други страни, подписали споразумението, да компенсират незаконното излизане на Съединените щати от нея.

Европейските държави - страни по ядреното споразумение помолиха Иран да им даде няколко седмици време, така че да могат да компенсират нанесените ни загуби след налагане на американски санкции след изтеглянето на Тръмп. С добри намерения ние се отказахме от всякакви действия в отговор на Съединените щати и така да позволим на всички други страни по споразумението да изпълнят своите обещания и ангажименти. В рамките на една година Иран беше ангажиран и изпълняваше всички ангажименти по всеобхватния план и 15 доклада на Международната агенция за атомна енергия потвърдиха нашата пълна ангажираност.

След многократни действия за решаване на различията, Иран не видя друг начин освен да си потърси правата според членове 26 и 36-ти от ядреното споразумение за компенсации и така да спре изпълнение на някои ангажименти от датата 8 май 2019. Въпреки всички наши действия, до този момент те не са имали ефект или не са попречили на наблюдението на Международната агенция за атомна енергия и техните проверки. Мирната ядрена програма е обект на най-сложните мерки за наблюдение в историята.

Накратко да отговоря на вашия въпрос, който и всички други ни задават - Ислямска република Иран е показала с думи и дела своето желание за продължаване на конструктивното сътрудничество с целия свят. Но дали ядреното споразумение ще пребъде зависи дали другата страна ще изпълни своите ангажименти. И както имаме поговорка - в момента топката е в полето на другата страна".

Как биха се отразили на страната ви евентуални нови санкции и каква е икономическата ситуация - със санкции от една страна и пандемия от друга?

Не е останало вече какво ново да наложат като санкции. Самите американски държавни служители обявиха, че срещу Иран са наложени най-тежките санкции в историята. По този начин те извършват икономически тероризъм срещу иранския народ. Съзнателно са затворили пътя за доставки на храна и лекарства, нанесоха много сериозни вреди на стандарта на живот. Факт е, че тези санкции са пряко прицелени срещу иранския народ, прилагане на политика на максимален натиск, нанесе сериозни щети. Но не успяха да постигнат целта си, а ние избирайки политика на максимална съпротива, устояваме на натиска.  

Давам и пример - натискът, който те ни оказват, е толкова голям, че само малка част от подобни мерки биха могли да фалират много други държави. От друга страна санкциите ни създадоха много възможности и ние се възползвахме от тях , за да намалим зависимостта си от чужбина".

Интервю на Тоня Димитрова с посланик Сейед Мохаммад Джавад Расули в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!