Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само за седмица

19 акта за сеч и бране на липов цвят съставиха горските в Софийска област

Снимка: Георги Нейков, БНР

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите - София само за седмица са съставили 19 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и 4 констативни протокола с известен извършител, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Проверяващите са извършили повече от 250 проверки на горската територия върху която упражнява контрол Дирекцията в периода от 6 до 12 юни. Проверени са обекти за добив, складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, транспортиращи дървесина, ловци, риболовци и други физически лица. Задържани са общо 18 кубически метра строителна дървесина и 8 пространствени куб. метра дърва за огрев, както и 4 моторни превозни средства.

Констатираните нарушения са за съхранение и транспортиране на немаркирани и непридружени с превозен билет дърва за огрев, за незаконен добив на дървен материал, без позволително за сеч, незаконен добив на липов цвят и недървесни горски продукти, както и за отсичане на немаркирани с контролна горска или общинска марка дървета.

Само за добив липов цвят без позволително от началото на юли до момента от РДГ-София са съставили 13 акта за установени административни нарушения.

Констатираните нарушения са на физически лица.

Регулярните проверките в горите продължават както за добив на липов цвят, така и за други горски продукти, предупреждава от ИАГ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!