Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК очаква намаляване на търсенето на петрол с 8,9 млн. барела на ден през 2020 г.

За 2021 г. се прогнозира скок на глобалното петролно търсене със 7 млн. барела дневно

Организация на страните износителки на петрол прогнозира намаляване на глобалното търсене на петрол с 8,95 млн. барела на ден през настоящата година, което е леко понижение спрямо юнската прогноза на петролния картел за понижение с 9,07 млн. барела дневно.

Според месечния доклад на ОПЕК търсенето на петрол частично ще се възстанови от негативния ефект на коронавирусната пандемия през 2021 г. с оглед на очакваното глобално икономическо възстановяване, като ще постигне "исторически" ръст от 7 млн. барела на ден. Въпреки това потреблението на черното злато ще остане под нивата от 2019 годна, отбеляза петролният картел.

ОПЕК отбелязва, че прогнозата се базира на предположението, че през 2021г. няма да се материализират низходящи рискове като нова ескалация на търговското напрежение САЩ - Китай, високи нива на дълга или евентуална втора вълна на коронавирусна инфекция.

"Предположението се базира на очакванията, че ще има ограничаване на пандемията Covid-19, особено в големите икономики, което да позволи възстановяване на потреблението от домакинствата и на инвестициите, подкрепени от масивните стимулиращи мерки, предприети за борба с пандемията", посочва ОПЕК.

Според картела производството на втечнен природен газ трябва да спадне със 100 хиляди барела на ден през 2020 г., след което да нарасне догодина с 80 хил. барела, което да доведе до средно производството от около 5,13 млн. барела на дневно.

Докладът също така преразгледа прогнозата за растеж на доставките на петрол извън ОПЕК за 2020 г., като картелът я намали с 30 хил. барела на ден в сравнение с предходната оценка. Следователно може да се очаква намаление с общо 3,26 млн. барела на ден спрямо предходната година. Страните, за които се прогнозира, че ще постигнат най-големи печалби в доставките на петрол, са САЩ, Бразилия, Норвегия, Канада и Австралия.

Междувременно петролните фючърси се понижават през днешната търговия на фона на продължаващото нарастване на заразените с Covid-19, което засили опасенията за въвеждане на нови ограничителни мерки. Тези опасения бяха потвърди снощи от решението на губернатора на Калифорния да бъдат наново затворени ресторантите на закрито, фитнеси, кина, барове и други с глед на продължаващия ръст на новозаразени с коронавирус в този голям американски щат.

Набиращото скорост в последно време напрежение между САЩ и Китай също допринася за поевтиняването на петрола.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през септември се понижават с 1,4% към $ 42,10 за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през август - с 1,6% към $39,50 за барел.

Инвеститорите на петролните пазари очакват и новини от започващата днес двудневна среща във формата "ОПЕК +", на която да се обсъди размера на съгласуването съкращаване на добивите на петрол. Във вторник ще се проведе срещата "ОПЕК +" на техническо ниво, а в сряда срещата ще бъде на ниво министри.

Според действащото към момента споразумение, страните-членки на "ОПЕК +" трябва да съкращават производството с рекордните 9,7 млн. барела на ден до края на месец, а от август до декември включително това съвместно съкращение да бъде намалено до 7,7 млн. барела на ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени