Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери в серия дипломатически совалки преди срещата на върха

Снимка: БГНЕС

Европейски лидери правят серия от дипломатически совалки преди срещата на върха на Европейския съюз тази седмица, посветена на фонда за възстановяване и новия многогодишен бюджет на Блока.

В Унгария и в Нидерландия парламентите дебатираха позицията на двете държави преди тежките преговори в Брюксел на 17-и и 18-и юли, когато европейските лидери ще се срещнат за първи път физически от началото на пандемията.

В дебат в парламента премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че е песимист за постигане на консенсус за предложения от Еврокомисията фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Нидерландия е една от водещите държави в т.нар. „пестелива четворка“, редом с Дания, Швеция и Австрия, които са срещу предоставянето на безвъзмездна помощ. През последните дни Рюте направи серия от срещи с европейски лидери, които се опитаха да променят позицията на Нидерландия.

„Няма да мога да обясня как раздаваме грантове без обещания за сериозни реформи“, заяви Рюте пред парламента днес.

В Унгария - държава противник на поставянето на условия за предоставяне на европейска помощ, парламентът оказа символична подкрепа за позицията на премиера Виктор Орбан. Той получи одобрението на депутатите за оказване на натиск в Европейския съвет за предоставяне на помощи без условие за спазване на върховенството на закона. Орбан заплаши, че ще наложи вето, ако фондът за възстановяване и еврофондовете от многогодишния бюджет бъдат обвързани с такова условия.

В петък европейските лидери за втори път ще обсъждат предложението на Комисията за нова многогодишна финансова рамка и за така наречения „европейски фонд на бъдещето“.

Франция и Германия, която държи ротационното председателство, подкрепят предложението.

Утре френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с испанския премиер Педро Санчес - представител на лагера от държави, които искат отпускане на безвъзмездни помощи. В четвъртък Макрон има среща и със Стефан Льовен - премиер на Швеция, една от държавите от пестеливата четворка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени