Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Англия носенето на маски в магазините става задължително от 24 юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задължително носенето на маски в магазините в Англия влиза в сила от 24 юли. За нарушителите на разпоредбата е предвидена глоба от 100 паунда.

В същото време доклад, поръчан от британското правителство, очертава мрачна картина със 120 000 жертви, в случай че последва втора вълна на пандемията от Covid-19.

Четирите съставни части на Обединеното кралство имат собствена политика по отношение на ограничителните мерки. В Шотландия, например, носенето на маски на обществени места, включително в магазините, вече влезе в сила. Подобно е положението в редица от основните страни в ЕС като Германия, Италия и Испания.

В Англия, която е с най-многобройно население, от 15 юни е задължително носенето на маски в градския транспорт, но зачестяващите съобщения за поява на огнища на зараза накараха премиерът Борис Джонсън да помисли и за останалите места, където хората влизат в по-близък контакт, особено след голямото облекчаване на карантината, започнало в началото на юли.

Министърът на околната среда Джордж Юстъс уточни тази сутрин за Би Би Си, че носенето на маски няма да е задължително за персонала в магазините.

Лейбъристите критикуваха правителството за бавна реакция и попитаха защо трябва да се изчаква чак до 24 юли. Юстъс отговори, че е необходимо известно време хората да се подготвят, но е сигурен, че те са достатъчно отговорни, за да започнат да носят маски още днес.

Ако някой откаже да носи маска след 24 юни, той ще бъде глобен 100 паунда. При положение че плати глобата си до 14 дни, тя ще бъде намалена наполовина.

Работещите в магазините ще насърчават клиентите да носят маски, но от тях не може да се очаква да прилагат мярката и по този повод Джон Аптър от Федерацията на полицаите коментира, че това може да доведе до напрежение между полицията и обществото.

Междувременно британски учени заявиха, че втора вълна на пандемията през зимата може да доведе до 120 000 жертви. До момента броят на жертвите в Обединеното кралство е 44 830, но се забелязва голям спад през юли само с 1 100 починали досега.

Учените, изготвили доклад по поръчка на главния научен съветник на правителството сър Патрик Валанс смятат, че все още има голяма несигурност за поведението на вируса през зимата, но се предполага, че той може да оцелява много по-дълго при по-студени условия.

Учените предупреждават властите, че трябва да са готови и за най-лошия сценарий, защото здравеопазването ще бъде претоварено не само от ефекта на непредвидимия характер на вируса, но и от сезонните грипове и намиране на ресурси за справяне с всички останали неотложни заболявания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!