Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискаха дознанието за отравянето с "Новичок" на Доун Стърджес да включва и руски държавни служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дъщерята на Доун Стърджес, която почина в болница в Солзбъри след отравяне с "Новичок" през юли 2018 г., поиска дознанието за майка й да установи дали висши държавни служители на Русия са отговорни за смъртта й. През март същата година бе изврършен опит за отравяне с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал.

Адвокат на дъщерята на Доун Стърджес заяви, че решението на следователя Дейвид Ридли да ограничи разследването е погрешно. Днес се очаква двама съдии във Върховния съд да се произнесат по повдигнатия иск за разширяване на разследването.
Доун Стърджес почина на 44 години, след като без да подозира нищо се напръска с "Новичок" в шишенце с парфюм, намерен от нейния партньор Чарли Роули. Следователят Ридли бе заявил, че докато дознанието може да проучва действията на двамата руски агенти, за които се смята, че са внесли нервнопаралитичното вещество във Великобритания, то не трябва да резглежда действията на други руснаци или на руската държава, нито произхода на веществото. Една от причините е, че Доун Стърджес не е жертва на пряко нападение, какъвто бе първият случай на отравяне с веществото на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. Адвокат Майкъл Мансфийлд обаче заяви, че използването на "Новичок" в Солзбъри е използване за първи път на нервнопаралитично вещество в Европа след Втората световна война и е изложило на риск живота на стотици британски граждани. Ето защо, според Мансфийлд, е напълно в интерес на цялото общество да бъде разследвана и отговорността на Кремъл за смъртта на Стърджес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна