Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

| обновено на 15.07.20 в 19:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридневните предсрочни парламентарни избори в Република Северна Македония завършват днес с деня, в който гласуват най-много граждани. За първи път парламентарните избори в съседката ни се провеждат в няколко последователни дни, а причината е пандемията от Covid-19. Избирателните секции отвориха в 7 часа сутринта и ще останат отворени два часа по-дълго от обичайното - до 21 часа, за да се намалят струпването на хора и рискът от инфекция. 

Общо малко на 1,8 милиоа души имат право на глас в тези необичайни парламентарни избори, които се провеждат предсрочно след оставката на премиера Зоран Заев, след като Скопие не получи очакваната покана за преговори за членство с ЕС през есента.

"С резултата от тези избори ще знаем как ще успеем в следващите 4 години", коментира Зоран Заев, който води коалицията „Можем“, начело с неговия Социалдемократически съюз. Основен опонент е коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ „Промяна за Македония“ на Християн Мицкоски, който, след като гласува днес, изрази увереност, че ще победи:

"Днес е денят, в който обновяването побеждава".

Според данни от последни социологически допитвания социалдемократите на Зоран Заев водят с малка преднина пред ВМРО-ДПМНЕ. 

От ключово значение е резултатът на Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, който по време на предизборната кампания заяви, че е дошло времето за албански премиер в Скопие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна