Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Държавата има нужда от консолидация

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Без да изключва своя оставка като вариант, премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще търси изход от политическата криза у нас следващата седмица. 

Той заяви, че през следващите месеци държавата трябва да бъде много консолидирана. Той има намерение да води разговори с коалиционните партньори и с опозиционните партии, за да се осигури стабилност. 

Премиерът Бойко Борисов отрече ГЕРБ да е организирал контрапротест миналата седмица.

Той обяви, че пред правителството са се събрали привърженици, за да го поздравят за влизането в "чакалнята на еврозоната".

В началото на правителственото заседание Борисов обяви, че държавата има нужда от консолидация, отново повтори че икономическата криза идва и че нито един индикатор не показва, че нещо ще се подобри. "Ще става по-лошо", каза премиерът:

"Но ще е грешно, повтарям, грешно да тръгнем в тая посока и да не забелязваме, което винаги сме правили, тези хора, които протестират за социални придобивки, да ги наречем, които друг път по това време на годината са или в Гърция на работа, или по Черноморието на работа, с мерките, които въвеждахме месеци наред - не работеха, доходите им паднаха“, каза той и допълни:

“Колкото и да се опитваме с новите дизайни, на 60, 40, с всичко това, което правим в момента, не си е като да работи икономиката, както до пандемията бяхме на 3,5-4% ръст. Ако успеем да държим по тоя начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината все едно сме края на 2018 г., началото на 2019 г. , което за тогава си беше безспорно успех, но сега, когато няколко години имаше тоя ръст, това ще е максимумът, който може да се постигне. Така че да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейският съвет, утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим“.

Борисов коментира и снощния протест:

"Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава - да се окървавява протеста, защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. И те го знаят и точно това провокират. Затова бяха и тези пликчета с червена боя. Хвърлят, за да се създава впечатлението за кръв. Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск поставени".

"Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури на парламентарната държава. Пазете полицаите, пазете и гражданите. Всички сме хора – когато ударят полицаи с бутилка, важи правилото да защитят колегите си, и стават грозни неща".

"Чуваме, мислим, предлагаме варианти за социално подпомагане за всяка една сфера".

За министър Кирилов

"Забранявам на Дани Кирилов да пише във Фейсбук! Не само че не е смешно, не само че ги възпалявате, но и с Христо Иванов сме работили преди.

Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат „а с кого ще управлявате“? – видно е как си играят с ДПС. Ние ясно сме казали – нашите партньори са патриотите.

Няма да коментирам вчерашните записи, то е ясно, че проблемът сме аз и Горанов. Що? Щото влязохме в Банковия съюз и вече не могат да се взимат такива кредити, щото всичко се наблюдава от ЕС".

Към президента

"Обръщам се към президента и опозицията: Предстоят тежки месеци, и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света".

Сovid-пандемията

"Коронавирусът не е минал, пазете се, не случайно от отличници вече сме в червените зони на почти всички държави – това си правим ние - с поведението си. Нямам лостове – ако кажа, че правим КПП на протестите, ще стане страшно. Всичко е в ръцете на всеки един човек, индивидуално", завърши премиерът.

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава до 31 юли, реши правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!