Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС с декларация за нормализиране на диалога между институциите

| обновено на 15.07.20 в 15:28
Снимка: БГНЕС

С 12 на 5 гласа Висшият съдебен съвет излезе със специална декларация с призив за нормализиране на диалога между институциите.

Главният прокурор Иван Гешев не участва в гласуването, а преди да напусне заседанието обясни:

"Това, което ние смятаме за правилно, е Пленумът на ВСС да изрази позиция по три въпроса - нормалната комуникация между институциите, върховенството на правото и спазване на конституционните разпоредби, свързано с разделението на властите. Нищо повече".

Заседанието беше свикано след остра декларация на Прокурорската колегия от понеделник по повод протести с искане на оставка на главния прокурор и критики към работата на държавното обвинение и искане за оставката на Иван Гешев от президента Румен Радев. 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов беше сред гласувалите против декларацията:

"Този, който при самия избор демонстрира неуважение към разделение на властите и правовата държава, сега е този, който пръв вее знамето на разделението на властите, нормален институционен диалог и липсата на личностни конфликти".

Вчера Съдийската колегия във ВСС каза "не" на въвличането ѝ в дебат за защита на Прокуратурата в конфликта ѝ с президента Румен Радев. Дебатът в този дух продължи и днес.

Даниела Марчева от Съдийската колегия и на Георги Кузманов от Прокурорската колегия заявиха позициите си:

"Съдийската колегия не следва да бъде въвличана по никакъв начин в институционална подкрепа, на когото и да е, независимо дали става въпрос за органи на независимата съдебна власт, защото трябва да пази пълен неутралитет по отношение на всички власти, включително и от фактори, които са вътрешни за системата", каза Мирчева.

"Разбирам нежеланието на част от колегите съдии да изразят положително становище към нея, считайки се за арбитър, но те в момента не са арбитри в никое от делата, които евентуално биха били образувани и не може да стигне до тях по никакъв начин", каза Кузманов.

Финалният вариант на документа съдържа призив за спазване върховенството на правото, разделението на властите и нормализирането на диалога между институциите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна