Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надеждите за Covid-ваксина подкрепиха европейските борси и Уолстрийт

Европейските пазари на акции бележат силен растеж в сряда, заличавайки загубите от предходната сесия на търговия, тъй като инвеститорите приветстват информациите за прогрес при разработването на ваксини срещу Covid-19.

Уолстрийт също излиза на зелена територия в началото на днешната американска търговия, намирайки допълнителна подкрепа от по-силен от очакваното финансов отчет за второто тримесечие на голямата банка Goldman Sachs Group.

Обшият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,75%, заличавайки вчерашни загуби от 0,8%, немският индекс DAX се повишава с 1,72%, френският CAC 40  - с 2,31%, италианският MIB - с близо 2%, испанският Ibex-35 -с 1,74% и британският FTSE100 - с 1,65%.

Повод за днешния оптимизъм на фондовите борси даде информация от късно снощи, че експерименталната коронавирусна ваксина на американската компания Moderna е показала обещаващи резултати при изпитването ѝ в ранен стадий върху хора.

Новината беше последвана през днешния ден от информация, според която и кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на Оксфордския университет, разработен от британската биофармацевтична компания AstraZeneca, показа напредък в първоначалните изпитания.

"Въпреки че несъответствието между възхода на финансовите пазари и спада на реалната икономика остава в пълна сила, премахването на единственият рецесионен принос (коронавируса) чрез ваксина може да проправи пътя за бързо икономическо възстановяване“, посочи пред MarketWatch Стивън Инес, главен глобален стратег на пазарите в компанията AxiCorp.

Инвеститорският оптимизъм относно прогреса при разработване на коронавирусна ваксина се пренася и в началото на днешната търговия на Уолстрийт. Допълнителна подкрепа за възходящото движение на американските фондови индекси и акции оказват и по-добрите от очакваното данни за печалбата на голямата банка Goldman Sachs през второто тримесечие на годината.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 300 пункта (с 1,12%), а индексът S&P500 с 0,88%, като и двата се търгуват в близо 5-месечни върхове. Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с по-скромните 0,6%.

Акциите на Goldman Sachs поскъпват с 2%, след като американската банка отчете нарастване на нетната си печалба през второто тримесечие до 2,25 млрд. долара, или по $6,26 за акция, от 2,02 млрд. долара, или $5,81 за акция точно преди година, докато осреднената прогноза на Уолстрийт беше за намаляване на печалбата до $3,90 за една акция. Основна причина за силните данни са големите печалби, реализирани от брокерското поделени и от банковите услуги на фона на огромните спадове, последвани от възходи на фондовите и пазарите на облигации от март насам.

Повишения с около 2% бележа и акциите на други големи американски банки - Morgan Stanley и Bank of America, които ще представят в четвъртък финансовите си отчети за последното тримесечие.

Акциите на американската фармацевтична компания Moderna поскъпват с над 10%, а на британската AstraZeneca - с близо 5%, след като двете обявиха прогрес при разработваните от тях ваксини срещу Covid-19.

Трите основни американски фондови индекса възстановиха по-голямата част от драматичните си спадове в началото на коронавоирусната пандемия с оглед на мащабни по размер стимулиращи мерки от страна на Фед и на правителството на САЩ  и окуражаващи икономически данни в последно време, които повишиха широкият индекс S&P 500 до едва 6% под неговото рекордно ниво, достигнато през февруари. Технологичният индекс Nasdaq пък от няколко седмици насам достигна нови исторически върхове.

С оглед на започналото публикуване на финансовите резултати на компаниите за второто тримесечие, инвеститорите ще следят внимателно и прогнозите на компании в годишен план, за да преценят темпото на възстановяване на Корпоративна Америка от коронавирусната криза, предизвикала икономическата рецесия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна