Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното и промишлено производство в САЩ нарасна през юни за втори пореден месец с оглед на ускоряване на автомобилното производство след рестартиране на бизнеса, но това подобрение идва на фона на рязко повишаване на новозаразените с коронавирус, показват данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се повиши през юни с 5,2% спрямо май, когато нарасна с 1,4%. Въпреки това повишение за втори пореден месец, Фед отбеляза, че индустриалното производство остава с 10,9% под неговото пред-пандемично ниво от месец февруари.

Федералният резерв също така посочи, че в рамките на второто тримесечие индустриалното производство се срина на годишна база с 42,6%, което е най-драматичното понижение след Втората световна война.

Промишленото производство, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, нарасна през юни с цели 7,2% след повишение с 3,8% през май. Силното повишение е факт най-вече в резултат на силен ръст със 105,0% при производството на автомобили и на части за тях.

Производството в минно-добивната индустрия обаче се понижи с 2,9% след спад с 6,1% през май, а производството в комуналните услуги нарасна през юни с 4,2% след спад с 3,5% месец по-рано.

Натовареността на производствените мощности се повиши през юни до 68,6% от 65,1% през май, показват данните на Фед.

"Гледайки напред, пътят към пълно възстановяване ще бъде много по-бавен в сравнение с първоначалния силен отскок през последните два месеца, който беше подкрепен най-вече от облекчаването на мерките за социално дистанциране", отбелязват икономисти от Oxford Economics.

Те добавиха: "Активизирането на коронавируса в много държави през последните седмици обаче вече доведе до повторно налагане на мерки за социално дистанциране, които ще забавят възстановяването и ще засилят насрещните ветрове, пред които ще бъде изправен индустриалния сектор през втората половина на 2020 г.".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени