Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Оставка на правителството и избори

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия

Снимка: БГНЕС

"Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата. На срастването на властта с медиите. На дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона", заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията. 

"Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ", категоричен беше президентът. 

"Мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието. Лъжи и сеене на разкол", посочи Радев.

По думите му никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност и по-зрял в решимостта си да си върне държавата:

"Да съхрани природата, да върне истината в медиите, за които плаща със своите данъци. Затова сме длъжни да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците ни".

Президентът заяви, че сметките на правителството и на главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, както и отказът да се чуе гласът на България само удължават кризата, защото доверието е загубено:

"Сегашният олигархичен модел на управлението е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната минава през оставка на правителството и на главния прокурор и през честни избори", подчерта Румен Радев.

"Протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории", посочи държавният глава. Той призова за ненасилие и избягване на провокации.

"Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От всеки един от нас зависи това да се случи", завърши обръщението си към нацията президентът Румен Радев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени