Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДСМ водят на парламентарните избори в Северна Македония

| обновено на 16.07.20 в 12:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крехка преднина за Социалдемократическия съюз на Зоран Заев в Северна Македония, сочат частичните резултати. При 96% преброени гласове Заев печели 46 мандата в новия парламент, с два повече от ВМРО-ДПМНЕ. Изборните резултати към 12 ч. дават надежда на всяка от двете големи партии да състави коалиционен кабинет, коментират македонските медии. 

Зоран Заев обяви победа на предизборната коалиция между Социеладемократическия съюз и движението БЕСА още снощи.

"Можеме - и то как го можем. Волята на народа се потвърди! Побеждаваме!".

Частичните резултати сочат 44 депутатски места за ВМРО-ДПМНЕ. Надпреварата е оспорвана, а генералният секретар Игор Янушев обяви, че партията влиза в надпреварата за съставяне на кабинет:

61 депутати са необходими за мнозинство в парламента. Пред Заев сега стои вариантът да влезе отново в управленска коалиция с Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, който спечели 16 депутатски места. Ахмети, обаче, постави условие - премиерът да е албанец. 

"Орелът се върна. Победата на Демократичния съюз за интеграция е победа на всички албанци и с нея няма да изгуби нито един албанец".

Другата коалиционна формула, най - тежка за реализиране е Зоран Заев в коалиция с другите две албански партии Алианс на Албанците и ДПА, които имат общо 13 депутата и Левицата, които имат двама, според частичните резултати. ВМРО-ДПМНЕ, обаче, също се готвят да управляват.Генералният-секретар на партията Игор Янушев.

"ВМРО-ДПМНЕ е готова да участва в мнозинство за съставяне на нов кабинет“.

Ако преговорите за коалиция попаднат в задънена улица, политическата нестабилност в Северна Македония ще продължи прогнозират анализатори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени