Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите коментари преди Коалиционния съвет

| обновено на 16.07.20 в 12:31
Снимка: Ани Петрова, БНР

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените патриоти трябва да обсъдят и оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, които снощи поиска премиерът.
На влизане в сградата председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отказа коментар.

Предпазливо се изказаха от НФСБ. Депутатът Християн Митев заяви пред БНР, че оставките не могат да бъдат приети като признание за участие на ДПС във властта:

“За съжаление, да. За втори път се случва подобно развитие, при което премиерът не ни уведомява предварително. Ние научаваме от медии за оставки на министри, които той е поискал. Разбира се, той има това право. Това са министри от квотата на ГЕРБ, така че, в този смисъл, разбира се, той има пълното право да ги смени, но е редно, коалиционно етично е, в коалиционното споразумение е записано да бъдем уведомени предварително, за да бъдем все пак подготвени. Утре като ни задавате въпроси вие, избирателите, да можем да отговорим“.

“Според мен е прекалено рано да се обсъждат още персонални имена на хора, които ще заемат мястото на всеки един от министрите, още повече, че не е ясно самата конструкция на управлението дали ще се запази в този вид, дали ще претърпи някакви радикални промени, преди да стигне до персонални имена за тези три поста“, каза още той и допълни:

“Смяната на министри не може да спаси правителството. Пак казвам, по-скоро трябва да имаме генерално виждане оттук нататък какво смятаме като коалиционни партньори по отношение на този мандат - ще го довършваме ли, ще подаваме оставка и ще отиваме на предсрочни избори ли?!“.

Повече отговори на тези въпроси ще има след Коалиционния съвет, каза още Митев.

ДПС е опозиция и твърденията, че тримата министри са близки до партията са инсинуация, заяви депутатът от Движението Хамид Хамид:

"Става въпрос за внушения. ДПС е опозиция в този парламент. Няма министри и няма как да има, защото ние от първия ден гласуваме против този кабинет. Още в сформирането му казахме, че той е вреден за България. Постоянно говорихме за демонтаж на това правителство. На всеки вот на недоверие гласуваме против този кабинет, както и против всеки бюджет на този кабинет, така, че няма как ДПС да е в опозиция, пък да има министър“.

От своя страна, лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки призова от парламентарната трибуна президентът Румен Радев да подаде оставка, защото е обидил всички участвали в протестите от началото на демократичните промени у нас, като ги е нарекъл “мутри“:

"Извинение към народа и оставка. Това е правилният ход и за президента в тази ситуация, или да замълчи, защото с всяко едно свое излизане принизява още повече президентската институция“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!