Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: 1,3 милиона молби за помощи за безработица през миналата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се понижи с 10 хиляди до 4-месечно дъно от около 1,3 милиона, но въпреки това остава извънредно висок на фона на растящите случаи на заразени с коронавирус в редица региони на САЩ.

Заявките за обезщетения за безработица през седмицата до 11-ти юли се увеличиха с 1,30 милиона, след като седмица по-рано техният брой се увеличи с 1,31 милиона, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за около 1,25 милиона.

Данните отбелязват понижение за шестнадесета поредна седмица, което потвърждава, че най-лошото може би вече е преминало. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, като през последните шест седмици успя да падне под 2 милиона броя седмично, но продължава да задържа стабилно над 1 милион броя и е двойно по-голям от пика по време на Голямата рецесия през 2007-2009 година.

Така сумарният брой на американците, които подадоха за пръв път искове за обезщетения при безработица в САЩ надхвърли 50 милиона, достигайки близо 57 милиона откакто започна коронавирусната пандемия в страната, заради която бяха въведени строги карантинни мерки, които блокираха водещата световна икономика, оставяйки милиона работещи на улицата.

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения след първата седмица на подадени искове (продължаващи обезщетения при безработица) намалява през седмица до 4-ти юли до 17,338 милиона от 17,760 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика и за състоянието на пазара на труда.

Наблюдаваният през май и юни икономически вероятно ще загуби скорост през юли на фона на новата вълна от случаи на коронавирус, която принуди много американски щати да възстановят частично рестриктивни противоепидемични мерки или да преустановят плановете за постепенно разхлабване на тези мери.

Очаква се това да остави повече хора без работа и да забави връщането на останалите на работните им места, което да затрудни икономическото възстановяване. В тази връзка редица икономисти смятат, че властите във Вашингтон трябва да разшири програмата за обезщетенията за безработица при спешни случаи и да увеличат други финансови помощи, за да се предотврати влошаването на ситуацията на трудовия пазар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!