Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: В момента кризите в България са три

| обновено на 16.07.20 в 17:18
4
Снимка: БТА

Темата за комуникационната и медийната грамотност е сред най-важните в съвремието. Нормално е медиите, дори и най-авторитетните като източник, да са на различни позиции в ситуация като днешната в България – да има и про-правителствени, и про-протестиращите. Идеята, че в социалните медии може да се види цялата истина, не е най-добрата.

Това коментираха пред Радио София експертите Любомир Аламанов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации в коментара си за последните дни на обществени вълнения и как те се отразяват в медийното пространство.

Любомир АламановСпоред Любомир Аламанов управляващите като че не знаят какво иска народът.

Хората искат да живеят в нормална държава. Да нямат повод да емигрират. Властимащите сякаш са се откъснали от действителността.
Необходими са сериозни реформи, и то в много сектори.

Ако управляващите се надлъгват с протестиращите, това няма да доведе до нищо добро. Това би показало, че политическата класа доста се е откъснала от тежненията на народа. Институционалната война не помага на никого. По площадите хората не са от една партия.

Президентът трябваше да иска на всички оставките, а след това да поеме ангажимент да подаде своята.“

Даниел КиряковДаниел Киряков е на мнение, че в момента в България се наблюдават три кризи – тази, предизвикана от пандемията на коронавируса, криза на доверието и икономическа криза, предизвикана от първите две.

„Може да се окаже, че реформи няма да са достатъчни. Някои неща трябва да се преобразуват от корен.

Критиката, включително и градивната, почти винаги се посрещаше на нож. Протекцията на някои сектори от икономиката по време на епидемията не беше добър сигнал към обществото и бизнеса. Не бива да живеем с убеждението, че няма управленска алтернатива.“

Чуйте разговора на Катя Василева с Любомир Аламанов и Даниел Киряков, както и анкетата с протестиращи, направена от Боян Бочев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени