Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на продажбите на дребно в САЩ със 7,5% през юни

През юни 2020 година продажби на дребно в САЩ отбелязаха силен ръст за втори пореден месец, но увеличаващата се коронавирусна зараза в някои части на страната заплашва икономическото възстановяване и нарастващо потребление, ако в скоро време не бъде овладяна.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през юни се повишиха със 7,5% спрямо май, когато скочиха с цели 18,2% (най-силен ръст от началото на тази правителствена статистика през 1992 г.), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено повишение с 5 на сто.

Рекордният отскок в търговията на дребно през май и юни успя да компенсира драматичния спад с над 22% през предходните два месеца (март и април), когато бяха наложени ограниченията "остани си вкъщи", за да се спре разпространението на Covid-19. Спрямо година по-рано продажбите на дребно през юни успяха да нараснат с 1,1%, но в рамките на третото тримесечие те се понижиха с с 8,1% спрямо същия период на 2019 г.

Нарастването на продажбите на дребно през юни беше подпомогнато от повишаване с 8,2% при продажбите на автомобили, което намира подкрепа от падащите лихви. Купувачите на автомобили със сигурна работа и добри доходи закупиха нови превозни средства, за да се възползват от ниските лихви по заемите.

Скок с 15,3% беше отчетен и при продажбите в бензиностанциите в резултат най-вече на увеличаване на цените на петрола, след като по-рано тази година те удариха 18-годишно дъно. Заради коронавирусната пандемия обаче мнозинството американци шофират далеч по-малко, а цената на бензина не е с толкова голяма тежест във финансите на домакинствата, колкото е обикновено.

Продажбите на дребно без тези за автомобили и бензин нараснаха през юни с 6,7%, докато продажбите по интернет се понижиха слабо прямо май след разхлабването на противоепидемичните карантини мерки, но все още бележат силен ръст спрямо година по-рано с 23,5%.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, нараснаха през юни с 5,6% спрямо май, когато скочиха с 11,0%, докато очакванията бяха за по-сдържано повишение с около 4 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Продажбите на дребно се възстановиха през последните два месец, тъй като бизнесът възобнови дейността си, след като беше затворен в средата на март в опит да се забави разпространението на коронавируса. Но растящият брой на нови случаи на Covid-19 през последните седмици в гъсто населения американски юг и запад, принудиха месените власти в тези региони или отново да затворят части от бизнеса, или да прекратят плановете за рестартиране на икономиката.

Това може да постави под заплаха възстановяването на потреблението и на цялата американска икономика на фона и на все още много високата безработица, според последните седмични данни за исковете за обезщетения при безработица.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна