Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой от над 68 000 нови случаи с коронавирус в САЩ за едно денонощие

Над 13 милиона и 800 хиляди вече са случаите на Covid-19 в световен мащаб

Отново рекорден е броят на новите случаи с коронавирус в САЩ - над 68 000, според данните на университета "Джонс Хопкинс".

До момента в страната са починали над 138 000 души с Covid-19. Най-много са жертвите за денонощие  във Флорида - 156.

Губернаторите на американските щати Арканзас и Колорадо въведоха задължително носене на маски на обществени места и в закрити помещения. Повече от половината щати в страната са с такова изискване.

Губернаторът на Колорадо Джаред Полис обоснова решението си с “мрачната картина” представена от здравните експерти в случай, че не се променят политиките. Полис предупреди, че при сегашното темпо интензивните отделения са застрашени от изчерпване на капацитета си. Според Денвър Поутс мярката задължава всеки на възраст над 10 години да носи маска. Подобно изискване ще влезе в действие и в Арканзас, където губернаторът Аса Хъчисън седмици наред се противопоставяше, но в крайна сметка въвежда регулацията на фона на скок в броя заразени и натиск от бизнеса. 

Големи търговски вериги също обявиха нови политики за задължително носене на маска.

Губернаторът на Джорджия Браян Кемп обаче подаде иск срещу кмета на Атланта в опит да блокира града от въвеждане на задължително носене на маска. Обвинението срещу Кийша Ланс Ботъмс е, че е прекрачила правомощията си и не се е съобразила с изпълнителни заповеди на Кемп. Делото е и срещу други кметове, но както Ботъмс, така и останалите местни управници казват, че ще продължат да изискват носенето на маска и че са готови да отидат на съд. 

Междувременно, Съединените Щати, Канада и Мексико постигнаха споразумение да оставят границите си затворени за неналежащи пътувания поне до 21 Август заради пандемията. Разпоредбата не разрешава пътуване между трите страни с цел туризъм и пазаруване. Рестрикцията е в сила от март.

В световен мащаб, над 13 милиона и 800 хиляди са случаите на Covid-19, а над 589 хиляди са починалите.

Над два милиона са вече потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия. Броят им се удвои за по-малко от месец. Въпреки увеличения брой на ежедневните новозаразени, кривата на смъртността остава без особена промяна.

В Индия, броят на потвърдените случаи надхвърли един милион.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна