Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата Малхам - фантазии от сол

Търсят начин за достъп до пещерата за лечение заради благотворното влияние на солта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дни преди Израел да затвори границите си заради карантината от коронавирус, оттам отпътува българска експедиция, която заедно с израелските си колеги е продължила проучването и картирането на най-дългата солна пещера в света - Малхам, в планината Содом в най-южната част на Мъртво море.

Всеки, който пътува от Мъртво море към Ейлат, непременно се спира пред една вкаменена фигура. Скалата прилича на силует на жена. Наричат я „Жената на Лот“. Според Библията семейството на единствения праведник в Содом и Гомор има право да напусне града, но при едно условие: никой да не се обръща и да не гледа как Бог изпепелява градовете на порока. Съпругата на Лот не устоява на изкушението да види още веднъж родния си край и в този момент се превръща в каменен къс.

Планината се нарича Содом, но въпреки почти двувековните търсения на археолози и любители, на това място не са открити никакви останки от антични или предантични селища.

Що се отнася до скалата с жената на Лот, солта е ронлива, камъните периодически се откъртват и падат. Тогава наричат друга скала на името на библейската героиня.

Непроменена остава само пещерата с вход в подножието на зъберите. Широкото й преддверие в продължение на години е било сенчеста столова за работниците от намиращите се наблизо заводи за преработка на солта (и останалите минерали) от Мъртво море. След струтването й от земетресение сега достъпът е забранен.

Това обаче е само един от близо двадесетте входа към „пещерата на полковника“ (наречена така на името на полк. Томас Тоулк, който пръв е картографирал част от нея). Съвременното й название е Малхам.

Миналата година международна експедиция с участие и на български спелеолози успя да картографира централните тунели напещерата. Предстои да бъдат допроучени „етажите“ на проходите и дъната на езерата.

„Проектът започна с договор за сътрудничеството със Софийския пещерен клуб. Солената пещера е много подходяща за международни експедиции. Работихме и с пещерняци и учени от Франция, Обединеното кралство, Хърватия, Румъния и Чехия. Картографирахме около 10 километра, но пещерата продължава да „расте“, защото пороите през зимата разтварят солта, образуват в началото процепи, а след това водата създава свой път към Мъртво море“, разказва пред БНР проф. Амос Фрумкин от Института по земни науки към Еврейския университет, който е и директор на Центъра за пещерни изследвания.

Планината Содом сама по себе си е уникална. Най-високият й връх е 150 метра под морското равнище. Била е дъно на море. Освен израелските учени и европейските им колеги, в проекта участваха и 50 души, половината от тях израелци, останалите - чужденци. Всеки се върна у дома със специално усещане. Не всеки ден се поставя нов световен рекорд, а нашата пещера е поне с 4 километра по-дълга от тази на иранския остров Кешм. Нейната дължина е 6,85 км“, пояснява проф. Фрумкин.

Пещерата има няколко секции, всяка от които има свои нива и етажи, свързани с вертикални шахти. Подходяща е само за опитни спелеолози, допълва ученият.

„Работеше се 10 часа на ден под земята. Документирането на безкрайни шахти и солни тунели изисква търпение. Понякога се движехме в кръгове. Но има и незабравими усещания: галещи капки сол и стени от солни кристали - сякаш бяхме на друга планета. Централният тунел е наклонен, на места много стръмен. Има опасност от падащи камъни, защото солта е много крехка и се рони. Галериите с бели сталактити и сталагмити обаче са нещо фантастично“, споделя своите впечатления Амос Фрумкин.

Все още не е открит вход, подходящ за достъп на широката публика. В известията за посещение в пещерата се говори за алпийската техника за проникване през скални комини, за пълен мрак и необходимост от каски с фенери и специални дрехи, предпазващи от каменопади.

Защо чак сега се прави цялостно проучване на пещерата?

„Методите за проучване са се развили през годините. Преди 30 години работихме с измервателни ленти, компаси и клинометри. Днес екипите за картографиране работят с лазерен далекомер, който предава директно на таблета. Входовете към горните нива не са били тествани напълно досега и тяхното изследване в текущата работа доведе до картографиране на неизвестни досега части. Описването на пълната структура помага за изучаване на феномена „солна пещера", изтъква Йоав Негев, един от ръководителите на проекта.

„С помощта на въглерод 14 определихме възрастта й - около 7 000 години. Наоколо има още около 150 пещери и проучваме дали някои от тях не са свързани с Малхам“, уточнява той.

От туристическите организации и от Съюза за алтернативна медицина в Израел са се обърнали към пещерняците да открият вход, подходящ за обикновени туристи и за болни хора. Известно е, че се правят дори изкуствени солни стаи, а тук нещата са автентични. Чрез солни пространства се лекуват белодробни заболявания, хипертония, заболявания на нервната система и др. Солната среда засилва метаболизма. Действа и като рецепта за отслабване.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени