Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: ГЕРБ са добри в това да сърфират върху вълната срещу себе си

Според него в мътната вода ще има опити за тактически лов на риба

Снимка: БГНЕС

Заявката на протеста да се радикализира ще покаже дали е достатъчно жизнен, за да направи повече от артистична акция и да не се превърне в рутина... Младите хора на протеста изразяват своя културен шок от начина, по който изглежда властта в България. Този протест е естетически бунт и прилича на бунт на умни срещу тъпи, с извинение“. Това подчерта пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“. 

По думите му първият прочит на протеста е, че той е плод на възпалено масово съзнание на средна класа, която се е ядосала, това е протест на малкия и средния бизнес, който не може да търпи вече този модел

„Вторият прочит е, че това е протест, формиран около партийни ядра, прекалено софийски в своята масовост, специфичната хипстърска субкултурна общност, но не е в синхрон с широките обществени настроения. Властта прави тази сметка, казва си, че няма външен фактор, който иска свалянето на правителството, второ, няма още ефекти на тежка икономическа криза, трето, като че ли няма политическа обстановка, не е това, което обществото мисли. Кое от двете е налице, ще видим в следващите дни“. 

В предаването „Неделя 150“ Симеонов допълни: 

Вижда се как ГЕРБ се опитва да застане на анти ДПС вълна. ГЕРБ са добри в това да се мъчат да сърфират върху вълната срещу себе си. ДПС да е контрапункт е удобно и за самото ДПС, защото така Движението стяга електората си“. 

Според него общото впечатление е, че в тази мътна вода много хора ще се опитат да ловят тактически риба

Властта ще сбърка, ако сметне, че това е само партийно явление и игра на нерви, която може да се спечели. Вероятно властта може да спечели тази игра. Властта трябва да сметне, че два процеса са набрали скорост - поколенчески и цивилизационен. С тази прослойка трябва да се намери диалог. Вторият процес е, че ГЕРБ вече са износени от тези 10 години управление“. 

Интервюто с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!