Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските борси и на Уолстрийт след позитивни новини за Covid-ваксини

Европейските борси приключиха търговията в понеделник на зелена територия, подкрепени от окуражаващи новини за различни кандидат ваксини срещу Covid-19 и с оглед на инвеститорски надежди, че тази вечер лидерите на ЕС най-накрая ще успеят да постигнат споразумение относно фонда за възстановяване на блока от коронавирусната криза.

Повод за надеждите, свързани с преговорите в Брюксел, даде първоначална информация на агенция Блумбърг, която междувременно беше потвърдена от председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, че фондът за възстановяване на ЕС в общ размер от 750 млрд. евро ще включва отпускане на безвъзмездни средства за 390 млрд. евро, а не за 500 млрд. евро.

Мишел посочи, че ще предложи нов текст относно фонда за възстановяване от коронавирусната криза, в който предоставяните на държавите членки грантове ще бъдат в размер на 390 млрд. евро. "Плодовете на колективни усилия", отбеляза Шарл Мишел, коментирайки новите предложения. Той обаче посочи, че преговорите са все още трудни, като редица от делегациите се подготвят за нова дълга нощ на преговори, преди да се стигне до сделка.

Обшият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,75% в края на търговия, парирайки сутрешните си загуби, докато еврото поскъпна към 4-месечен връх спрямо долара.

Експерименталната коронавирусна ваксина, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд е безопасна и произвежда имунен отговор при първото си изпитване върху хора, докато американският производител на лекарства Pfizer и немската биотехнологична фирма BioNTech също предоставиха допълнителни обещаващи данни за разработваната от тях съвместна коронавирусна ваксина.

Немският фондов индекс DAX 30 нарасна в края на деня с 0,99%, френският CAC 40 - с 0,47%, италианският MIB - с 0,99% и испанският Ibex-35 - с 0,51%.

Единствено лондонският фондов индекс FTSE100 приключи търговията с понижение от 0,45% преди започващия днес в Лондон пети кръг от преговорите между ЕС и Великобритания относно двустранните отношения след приключване на преходния Брекзит период в края на годината.

Пазарите на акции на Уолстрийт също реагират позитивно на новините около Covid-ваксините, игнорирайки продължаващото нарастване на новозаразените с коронавирус в САЩ.

Най-силно повишение с 1,57% бележи американският технологичен индекс Nasdaq Composite  с оглед на ръст с над 5,5% на акциите на технологичния гигант Amazon, след като две брокерски компании повишиха оценките си за акциите на световния лидер в онлайн търговията.

Ръст с близо 3% бележат и акциите на Mocrosoft преди очаквания финансов отчет на компанията за последното тримесечие по-късно през тази седмица. В близките дни се очакват и финансовите резултати на Intel, чиито акции поскъпват с около 1%.

Акциите на биофармацевтичната компания BioNTech поскъпват с 3%, а на Pfizer - с 1% след позитивен резултати за тестваната от двете компании коронавирусна ваксина. Акциите на AstraZeneca обаче поевтиняват с 4,4%, въпреки че и разработваната съвместно с Оксфордския университет ваксина срещу Covid-19 показа обещаващи резултати.

Широкият фондов индекс S&P500 се повишава с 0,4%, като единствено индексът на сините чипове DJIA се понижава слабо с 0,15% в резултат на поевтиняването на акциите на големи компании, влизащи в индекса като 3М (спад с 1,9%), Coca-Cola (с 1,85%), Chevron (с 1,42%) и Boeing (понижение с 1,47%).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!