Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бастет от Малко Търново - между легендите и реалността

Снимки: Pixabay, фотоколаж: Радио България

Преди близо 40 години, секретна експедиция отива в местността Градище в Странджа (Югоизточна България), за да изследва мистериозно място, свързано с древна цивилизация. Обектът е установен на иманярска карта, а екипът е ръководен лично от Людмила Живкова, дъщерята на бившия Първи от социалистическото минало на България Тодор Живков. Въпреки предупрежденията на известната българска пророчица Ванга да не се докосват до мястото, изследователите достигат до 25 м. дълбочина. Според ясновидката, там била заровена тайната на човечеството, но още не било дадено да бъде разгадана.

През 2018 година, археологът Даниел Пантов, директор на Исторически музей - Приморско, успява да открие наличието на метален предмет, на около 18 метра под първоначалния изкоп. Благодарение на единствения в България георадар, собственост на музея, екипът установил, че находката се намира в помещение, до което се стига по спираловидни галерии. Видяното още повече разпалва желанието на археолозите да разкрият загадката, потънала в тайните на времето:

Даниел Пантов по време на проучванията през 2018 г. / Снимка: Исторически музей - Приморско

"Ще направим опит да влезем - казва Даниел Пантов, който е родом от Странджа и е израснал с легендите около мястото. - Това е в душата на проучвателя и на мен ми е интересно да видя точно за какво става въпрос, но на този етап не виждам как ще стане. От една страна е кризата заради пандемията, а от друга - общината е бедна, а и държавата не финансира такъв тип проучвания. До голяма степен това зависи от местните власти, защото те имат най-голям интерес да се развива районът. Ако това стане съм сигурен, че ще се намерят хора, които не се страхуват от това какво се говори за мястото и ще го направим както трябва.

Въпреки забавянето на археологическия сезон, тази година са предвидени проучвания на изток от Малко Търново:

"Става въпрос за надгробна могила, която няма връзка с конкретния обект, но най-вероятно има общо с минното дело и обитателите в района на Мишкова нива и Градище - пояснява археологът. - В подножието на крепостта Градище се намира и предполагаемата гробница на Бастет. Ние държим връзка с единствения археолог, който тогава е присъствал на разкопките – проф. Иля Прокопов. Ако започнем проучвания, се надявам той да бъде част от екипа ни."

Някога в митичната Странджа имало доста сакрални места, които днес събуждат много въпроси. Всички документи и находки около мистериозния обект са забулени в тайни, скрити от изследователите. Предполага се, че е част от древно светилище, превърнато в гробница, но няма надеждни свидетелства. Вероятно всичко е било засекретено и археолозите не разполагат с конкретни факти, което е важно за проучванията им. Известно е само, че при обработването на галериите има открити керамични фрагменти, сечива и други археологически находки, но до там.

Входът към пещерата с предполагаемата гробница на Бастет / Снимка: Иво Филипов

"Лично за мен предизвикателството е да се види и да се провери дали става наистина въпрос за гробница. Тук не говорим за някакви накити, свързани с находката, а по-скоро за писмеността, която се споменава и мълвата за предмет с извънземен произход. Много вероятно е да са рудни галерии, в които има сечива, свързани с работата в тях и да няма нищо от това, което се носи в легендите. На няколко места обаче, дори в литературата, са описани гранитни блокове, които подсказват, че може да има наличие и на нещо друго.

Що се отнася до легендата, свързана с египетската богиня Бастет - по думите на археолога, не се изключва присъствието на египетска цивилизация, стига да е имало такова по нашите земи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!