Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалация на напрежението САЩ - Китай "натисна" пазарите на акции

Световните фондови борси се намират под натиск от продажби на фона на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай.

Повод за тази ескалация даде решението на САЩ да даде срок от 72 часа за затваряне на китайското генерално консулство в Хюстън и заплахата на властите в Пекин да отговорят с контрамерки.

Предупреждението на американския президент Доналд Тръмп, че коронавирусната пандемия "може да се влоши преди да се подобри" оказва допълнително негативно влияние върху пазарите на акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,13%, заличавайки голяма част от печалбите през предходните две сесии на търговия, които се дължаха на инвеститорския оптимизъм относно одобреният от ЕС финансов пакет за 1,8 трлн. евро (многогодишен бюджет на съюза за над 1 трлн. евро и фонд за възстановяване от коронавирусната криза за 750 млрд. евро).

Немският фондов индекс се понижава с 0,5%, след като по време на търговията във вторник успя да излезе за кратко на позитивна територия в рамките на настоящата година.

Британският индекс FTSE100 губи близо 1%, тъй като търговията на Лондонската борса е повлияна допълнително негативно от новината, че правителството на Великобритания очаква, че до края на годината няма да постигне Брекзит сделка с ЕС и ще се наложи от 2021 г. да търгува с единния блок по правилата на Световната търговска организация.

Напрежението между Вашингтон и Пекин, както продължаващото нарастване на заразените с коронавирус в САЩ е отразяват негативно и на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт.

Фючърсите на DJIA се понижават с около 120 пункта (с 0,45%), на S&P500 - с 0,36%, докато тези на Nasdaq100 се търгуват около вчерашното ниво на затваряне на пазара.

В същото време инвеститорите поглеждат към благородните метали като убежище за техните инвестиции, в резултат на което среброто поскъпна с 5% към 6-годишен връх от $ 23 за унция, докато златото нарасна с 1% към близо 9-годишен връх от $ 1866 за унция и вече поскъпва само в рамките на юли с цели 20%. Цената на паладия пък скочи с 4%, а на платината с 2,2%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени