Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват Инфантино заради срещи с швейцарски прокурор

Джани Инфантино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската прокуратура започна наказателно производство срещу президента на ФИФА Джани Инфантино. Причината е предполагаеми тайни срещи с ръководителя на федералната прокуратура Михаел Лаубер, съобщават от организацията. Преди време от прокуратурата намериха индикации за криминални проявления, свързани със срещи между двамата. 

Специално назначеният прокурор Щефан Келер, който разследва възможни незаконни действия от страна на Михаел Лаубер и президента на ФИФА, обяви "началото на наказателно производство" срещу Инфантино. Освен това е започнато подобно разследване и срещу прокурорът Риналдо Арнолд.

Миналата седмица Лаубер подаде оставка, след като съдът обяви, че докато от офиса му са разследвали корупционни схеми във ФИФА, магистратът е правил опити да скрие, че се е срещал с Инфантино и е лъгал началниците си.

Твърди се, че двамата са се видяли тпи пъти през 2016 и 2017 година, но те отричат да са престъпвали закона. През април ФИФА отхвърли обвиненията, определяйки ги като "умишлено подвеждане и злонамереност".

Лаубер заяви на пресконференция, че първите две срещи с Инфантино са били оправдани разговори с новия шеф на ФИФА за разследвания, засягащи международната футболна федерация. Третата среща, през 2017-а, обаче остана в тайна още няколко месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!