Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" понижи преспективата за кредитния рейтинг на САЩ от стабилна на отрицателна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция „Фич“ понижи перспективата си за кредитния рейтинг на Съединените щати от стабилна на отрицателна заради влошаването на състоянието на обществените финанси и липсата на вдъхващ доверие план за фискална консолидация, предаде Ройтерс.

Големият фискален дефицит и дълговете, които нарастваха още преди коронавирусната криза, започнаха да подкопават традиционната кредитна сила на Съединените щати, заяви агенцията, като в същото време потвърди кредитния рейтинг „ААА“ на страната.

"Финансова гъвкавост, подпомогната от намесата на Федералния резерв за възстановяване на ликвидността на финансовите пазари, не разсейва изцяло рисковете за средносрочната дългова устойчивост, като има растящ риск американските политици да не консолидират публичните финанси в достатъчна степен, за да стабилизират публичния дълг след отминаване на шока от коронавирусната пандемия", посочва "Фич".

Страната имаше най-високия правителствен дълг сред страните с кредитен рейтинг „ААА“ още преди криза с коронавируса, коментираха от „Фич“.

Според прогнозите на агенцията общият правителствен дълг ще надхвърли 130 на сто от брутния вътрешен продукт към 2021 г.

Кредитната агенция очаква икономиката на САЩ да се свие с 5,6% през настоящата година, след което да отбележи възстановяване с 4% през 2021 г.

"Фич" прогнозира и свиване на американския държавен дефицит през 2021 г. до 11% от БВП след негово разширяване до над 20% от БВП тази година.

Кредитната агенция също така заяви, че бъдещата посока на фискалната политика на САЩ зависи отчасти от президентските избори през ноември и произтичащия от тях състав на Конгреса, като "Фич" предупреждава, че могат да останат в сила рисковете за политически блокаж.

"Вероятността демократите да разрушат републиканското мнозинство в Сената се е изместила в тяхна полза през последното тримесечие, но е малко вероятно някоя от двете водещи партии да постигне мнозинство от 60 сенатски места", отбелязват анализаторите на "Фич".

С оглед на това им риск от продължаване на политическия блокаж, като политическата поляризация може да отслаби институциите и да намали възможностите за двупартийно сътрудничество, което би възпрепятствало опитите за справяне със структурните проблеми (включително някои във връзка с пандемията и протестите в страната), но също така и с  дългосрочните фискални предизвикателства, отбелязва кредитната агенция.

Трябва да се има предвид, че отрицателната перспективи пред кредитния рейтинг обхваща по-дълъг период от време, което означава, че Съединените щати не са изправени в скоро време пред евентуално понижаване на суверенния рейтинг.

Това оставя САЩ с топ "ААА" рейтинг, определен от две водещи кредитни агенции - "Фич" и "Мудис", след като втората потвърди през юни своя американски "Ааа" кредитен рейтинг със стабилна перспектива.

В същото време трета водеща рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс", която през 2011 г. понижи кредитния рейтинг на САЩ до ниво "АА +" след финансовата криза и Голямата рецесия преди около десетилетие, продължава да запазва стабилна перспектива за този суверен рейтинг. Това беше и единственото понижение на рейтинга на САЩ от една от водещите агенции за кредитен рейтинг в съвременността.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна