Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров Света Анастасия - богато минало и пъстро настояще

Снимка: Венета Николова

Превърналият се в емблема на Бургас остров Света Анастасия и това лято ще посрещне хиляди туристи. Летни музикални вечери сред прохладния бриз, кулинарни изкушения, легенди и древна история очакват там любителите на морски пътешествия. За празника на острова в средата на август тази година той ще се превърне в 3-дневна фестивална територия.

Света Анастасия е единственият обитаем остров по българското Черноморие. Той се намира в Бургаския залив на скромната територия от близо 9 декара. Историята разказва, че е бил заселен още през IV-VI век, а през 14 век е построен манастирът „Света Анастасия“.

„Това, което бургазлии помнят от близкото минало, е съдбата на манастира от 20-те години на миналия век, когато е бил превърнат в политически затвор, а след 1944 г. островът е преименуван на Болшевик. През годините на социализма той е посещаван най-вече от рибари, а през 80-те години става и любимо място на бургаската бохема.

От 2014 година по проект на Община Бургас островът е превърнат в туристическа атракция, разказва в предаването „Чуй лятото“ управителят на острова Павлин Димитров.

Снимка: anastasia-island.com

„Всеки кораб, който пристига на пристана на Света Анастасия, пред голямата манастирска сграда, го очаква екскурзовод, който  посреща гостите и ги насочва към манастира, като им разказва историята. Островът през 16 век е бил място за спасение на рибарите“.

На острова има пет стаи за гости. Ракия от глухарчета, пекарна с билки, която ще ви предложи топъл и студен странджански чай, уникална рибена чорба, миди с девесил - те са част от морската красота, романтиката и магията, с която островът привлича хората.

И през август на остров Света Анастасия бургазлии и гостите на града ще могат да проследят разнообразна музикална програма на открито.

Кулминацията е на 15-и август, когато остров Света Анастасия чества своя празник. Какво включва островният афиш разкрива заместник-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева.

„На 8 август ви каним на концерт на Държавната опера, на 14 и 15 ще има и тематичен уикенд за имениците с име Мария. Между и 6 и 9 август Международната регата на порт Бургас ще може да се наблюдава и от корабчето „Света Анастасия“.

Три пъти на ден от Морската гара до острова пътува корабче.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени