Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални ретро автомобили показаха на парад във Видин

7
Снимка: Радио Видин

Над 100 любители на старите коли направиха парад във Видин. Събитието се провежда за четвърти път, като тази година участниците са най-много, обясни организаторът Иван Цолов:

"Изненадаха ме, блокирахме улицата, блокирахме целия път и паркинга, много приятно ме изненадаха. Мисля, че това ни е парадът шедьовър. Имаме участници и от чужбина - от Букурещ трима румънци и един италианец."

Парада поведе военен автомобил "Феномен Гранит 30". Това е единствената възстановена кола от този модел, обясни собственикът Найден Марков:

"Това е единствената възстановена "Феномен Гранит 30", няма друга оцеляла, поне по нашата информация. Машината е от 1936 година."



Стефан Стефанов от Монтана участва със "Застава", която открива захвърлена и успява да възстанови:

"Колата е "Застава R51" от 1951 година. Парадът е много интересно изживяване, дано всяка година да продължи, като миналата беше още по-хубаво, като ходихме в Калафат. Надявам се организаторите да го направят до Калафат, през Сърбия и пак във Видин."


Володя Горанов от Враца премина по видинските улици с американски "Буик":

""Буик Центурион" от 1973 години. Дошъл е от Америка, не е правен още, най-големият двигател 7,5. Беше внесен от колега - фен от Варна и от него я купих."

Ретро парадът стартира в центъра и продължава край крепостта "Баба Вида". Осигурени са 25 специални награди и грамоти за всички участници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна