Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-годишната Нора Рашева е шахматната надежда на Плевен

12-годишната плевенчанка Нора Рашева е добре позната в света на шахмата. 
Преди дни състезателката на Спортен клуб по шахмат "Плевен XXI" отново стана шампионка и спечели две титли на държавните първенства по шахмат в Асеновград - в групата за момичета до 12 години. Нора се класира първа на класически шах, първа на блиц и се класира 2-ра на ускорената контрола в групата момичета до 12 години. От изиграните 21 партии, тя спечели 18 победи, 2 пъти завършва партията наравно и допусна само 1 загуба. Купата на класически шах Нора извоюва с резултат 6,5 точки от 7 възможни, а на блица прави 100% постижение. Шампионската титла на класически шах дава на нашата състезателка правото да участва на Световното първенство в Грузия през ноември. Това ще е второто състезание в тази страна за състезателката и нейната треньорка. 
Десетки са титлите, спечелени от възпитаниците на майстора на спорта Христинка Илиева, треньорката на шахматния клуб "Плевен XXI", а последната ѝ гордост е свързана с успехите на талантливата Нора Рашева. 
Продължава подготовката на Нора за Световното първенство, а нейните успехи привличат все повече деца в клуба, разказва Христина Илиева. През 2016 година, едва 8-годишна тя се класира осма от 118 участнички на световно състезание.
Как се става шампион, какво кара едно момиче да прекарва часове наред над черно-бялата дъска, за какво се готви и кой я учи и стимулира - ще научим в рубриката „Горещи сърца“. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени