Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА отказа да коментира разследванията срещу президента Инфантино

Джани Инфантино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Етичната комисия на ФИФА отказа да коментира евентуални вътрешни разследвания срещу президента Джани Инфантино, съобщиха днес от управителното тяло на световния футбол.

"Комитетът по етика е независим орган във ФИФА. Моля, обърнете внимание, че Комитетът по по принцип не коментира нито евентуални текущи производства, нито дали разследванията по предполагаемите случаи продължават или не, се казва в изявлението.

Според правилника на работа на Комисията, те могат да наложат 90-дневна временна възбрана на 50-годишния италиано-швейцарец, докато тече проверка на дейността му. Швейцарската специализирана прокуратура обаче започна проверка в четвъртък, която може да прерастне в наказателно дело срещу Инфантино, тъй като има подозрения за негови срещи с бившия Главен прокурор на страната Михаел Лаубер.

Срещите са се провели през 2016-а и през 2017-а година, когато швейцарската прокуратура проверяваше предполагаема корупция във ФИФА след падането от власт на предишния шеф Сеп Блатер. Проверката касаеше даването на домакинствата на Русия и Катар на Световните първенства през 2018-а и през 2022-а година.

В онлайн-допитване под формата на анкета с въпроси и отговори, ФИФА за пореден път отхвърли обвиненията срещу президента си и заяви, че срещите не са били тайни и че желанието на генералния прокурор е било тези разговори да се провеждат в хотели и ресторанти.

"Без никакво съмнение, целта беше пълно сътрудничество с властите. По онова време ФИФА се опитваше да възстанови напълно доверието в себе си като институция. В момента на първата среща президентът Инфантино беше на поста едва от 24 дни, ФИФА беше в катастрофална ситуация и също така съществува риск американските власти да я класифицират като престъпна организация, се казва още в становището от Цюрих.

Също така от централата смятат, че човекът от Специализираната прокуратура не е имал достатъчно доказателства, нито ясно и разбираемо правно основание за откриване на производството".

Мнението идва само ден след като Михаел Лаубер обяви, че в края на август ще напусне поста Главен прокурор на Швейцария.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна