Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Беломъжев: През 2019 година останах на крачка от реализирането на целите си

Снимка: http://www.wsoc2017.ru

Най-добрият български състезател в ски ориентирането Станимир Беломъжев гледа уверено към  новия сезон, въпреки усложнената обстановка във връзка с пандемия от Covid-19.

Световният шампион за 2017 година се надява предстоящите състезания да се проведат по график и той отново да постигне поставените цели - медали от европейското, което трябва да се проведе в България , от световното и от военна олимпиада.

„Положението в последните 3-4 месеца, а може би вече и от половин година в целия свят е доста различно от нормалното. Това се отрази на спорта. Подготовката ми в момента върви нормално. По-критични бяха месеците април и май, по време на пандемията. Придържахме се към епидемиологичните мерки, които ни наложиха от щаба. За щастие на нас, зимните спортисти, тогава ни беше възстановителния период. Приключихме сезона и в тези един-два месеца възстановявахме преди да започнем подготовка за следващия сезон. Минах вече два лагера –единия се проведе в родния ми град Троян, а другия беше на Белмекен за 20 дни. Имахме и държавно първенство по маутинбайк – ориентиране в което участвах. Нещата са нормални, но не знам дали ще мога да си проведа лагерите в Австрия, които са планирани за септември и октомври. След това планираме основна подготовка в скандинавието. Но… България е в забранителния списък на много държави и ще ни е необходима 14 дневна карантина. Това ме притеснява“, сподели специално за БНР Станимир Беломъжев.

Станимир Беломъжев с титла на дългата дистанция на европейското първенство в Тюмен

Световният шампион коментира представянето си през сезон 2019:

„Сезон 2019/2020 не беше слаб. Единствената международна проява, която имахме беше европейското първенство. При нас световното първенство е през 2 години. В шампионата на Стария континент в Ханти-Мансийск представянето ми беше изключително добро. Записах две пети места в спринта и в дългата дистанция. На средната дистанция вървях изключително добре. През цялото време бях в тройката, но малшанс – счупих щека, два-три километра преди финала. При нас няма подкрепителни постове в гората за да ми подадат нова щека. Останах на крачка от целите, които си бях поставил. В крайното класиране за СК останах на четвърто място.“

Двукратният европейски шампион сподели плановете се за предстоящия сезон:

„Този сезон трябва да има 5 кръга световна купа. Два от тях да бъдат европейско и световно първенство. Европейското първенство трябва да се проведе в България, Чепеларе от 8 до 12 февруари. Световното първенство е в края на февруари в Естония. В края на март в Германия има и военна олимпиада. Те също са важни за нас. Надявам се всичко да бъде нормално. Всички спортисти се трудим и се подготвяме усилено, но за сега не знаем за какво тренираме и за какво се готвим. Надявам се, че състезанията няма да бъдат отложени и отменени, както стана с олимпийските игри“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!