Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват официално новия мост на Генуа

18-те колони на новия мост вече бяха осветени в цветовете на италианското знаме
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес ще бъде открит новият мост на Генуа. Той е построен на мястото на падналия преди две години мост „Моранди” който взе 43 жертви. Новият се казва „Мост Генуа Св.Георги”. Той е по проект на световноизвестния генуезки архитект Ренцо Пяно. Дълъг е 1067 метра, издига се на 40 метра височина, поддържан от 18 пилона, почти двойно по-широк от предишния мост.

Новият мост се казва „Генуа Св.Георги”, като  знамето-символ на града : червеният кръст на Св. Георги на бял фон, което датира от времето на Генуезката република. Той свързва отново двете части на Генуа и магистрала А 10 към Франция. 

Ще бъде открит най-тържествено в 19:30ч. българско време от президента на Италия Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте. Това ще стане откъм морската страна на моста, преди тунел, а автомобилът на президента Матарела ще е първият, който ще премине в тази посока. На противоположната страна, откъм планината, са разположени трибуни за над 500 души специални гости. Роднините на загиналите от падането на моста „Моранди” отказаха да присъстват. 

Откриването на моста ще бъде съпроводено с националния химн на Италия, с песента Creuza de ma на генуезкия певец Фабрицио Де Андре представяща връзката море-суша на тази територия, изпълнена от 18 елитни певци като Мина, Дзукеро, Васко Роси и др. Националният акробатичен патрул към военната авиация Frecce tricollori ще отправи своя въздушен поздрав изписвайки националния трибагреник на Италия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна