Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава блокадата на пътя Стара Загора - Хасково

Старозагорският кмет се срещна с протестиращите

| обновено на 03.08.20 в 13:19
Снимка: БГНЕС

Продължава блокадата на пътя между Стара Загора и Хасково, където е изходът към магистрала "Тракия". Протестната акция започна в края на миналата седмица.

Нощта е преминала спокойно, но протестиращите ще останат на мястото безсрочно, докато не се разреши преминаването им към кръстовището за  магистралата. За да остане обезпечен от хора лагерът на протестиращите, вече е пуснат график за дежурство на място, съобщиха организаторите

Полицаи и жандармеристи остават там на пост.

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров се срещна с протестиращите. Той каза, че се среща с тях не като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, не като политик, а като кмет на община Стара Загора, защото тази територия, на която са опънати техните палатки, вече трети ден, е към община Стара Загора.

Тодоров пое ангажимента и се срещна с протестиращите, за да се може да бъде осъществено автошествието, искано от тях. Заедно с отговорните институции, от които до този момент не е получено разрешение, става въпрос за Агенция "Пътна инфраструктура", също така да разговаря с областния управител и с представители на Областната дирекция на МВР, така че да се случи шествието по детелината на АМ "Тракия".

За целта обаче “те трябва да входират свое официално писмо още днес в община Стара Загора и това да се случи в най-кратки срокове“.

Все още палатковият лагер не е вдигнат.

По-рано от полицията се изрази съмнение, че “шествието няма да е само за час, както те казват, а ще остане като блокада“.

Пред БНР една от протестиращите, Искра Михайлова, каза по-рано, че никоя институция не е дала обяснение кой трябва да разреши недоволните да направят шествие по магистрала "Тракия" и да се приберат:

"Прехвърлянето от институция в институция на нас ни дойде в повече през тези 60 часа. Ние звъняхме навсякъде, звъняхме и в АПИ, говорихме с полицията, от АПИ казват, че преминаването може да бъде свободно, обезпечено от полицията. От полицията казват - АПИ трябва да разреши това и 60 часа не стана ясно кой може да обезпечи това преминаване, съответно преминаване не се случва. В момента ние се готвим за оставане тук".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени