Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Web Report 2020" отличи най-добрите журналистически материали

Във време на изпитания журналистиката доказва своята обществена роля, влизайки в битка с фалшивите новини, казват организаторите от Dir.bg

Снимка: dir.bg

WebReport - конкурсът за чиста журналистика на Dir.bg, отличи осем български журналисти с ярък принос и връчи награди в различни категории на тържествена церемония в клуб „Перото“ в НДК.

В тазгодишния WebReport участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Третото  издание на конкурса получи подкрепата на големи и малки онлайн медии, обединени от обща кауза – борба срещу фалшивите новини, връщане на доверието в журналистиката, признание за големите професионални постижения и насърчаване на талантливи млади автори.

WebReport 2020 отличи най-добрите журналистически материали в категориите Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински Истории и Спорт.  В третото издание на конкурса бяха раздадени почетни награди за фото и видеорепортаж, също след оценка от авторитетното жури от професионалисти. С отличените материали може да се запознаете на: https://webreport.bg/

Наградата в категория „Общество“ беше присъдена на Генка Шикерова за документалната трилогия „Социалната война“ в Dnews.bg.

Победителят в категорията „Истински истории“ е Вяра Деянова с „Йото, който гледаше Чернобил“ за Bravestories.eu– вълнуващият разказ на първия чуждестранен журналист в зоната на аварията Йото Пацов.

 „Как София изяжда България“ на Георги Ангелов  (Deutsche Welle – България) е темата, която спечели в категория „Икономика“.

Репортерът Димитър Иванов от bTV беше отличен за видеото си „Йордан Радичков-внук: Денят на писмеността е истинският празник за и на духа“ в „Култура и изкуство“.

 А в категорията „Технологии и иновации“ наградата отиде при Мила Чернева от Capital.bg за темата „Зелени и с кауза“.

В новата категория „Спорт“ беше отличен Диян Божидаров от Segabg.com за „Бедното дете няма право да стане Стоичков“.

Награда за „Фоторепортаж“ получи Петър Георгиев, БНТ, за „Оживеният Ню Йорк опустя“.

Призът за „Видеорепортаж“ заслужи Силвия Николова, mu-vi.tv, за видеото й „Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания“.

 А почетна награда за „Млад автор“ беше връчена на Кристиян Юлзари, Scoolmedia.com за „Насилието в училище - скритата епидемия“.

„Конкурсът тази година се проведе в необичайна ситуация, пандемията изправи пред огромно изпитание всички нас. Тя промени и графика на конкурса. Но точно във време на изпитания журналистиката доказва своята обществена роля, влизайки в битка с фалшивите новини. А те са едно опасно проявление на дезинформация, анонимност и некомпетентност, особено опасни, когато става дума за живота и здравето на хората“, заяви оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Генерални партньори на събитието са A1 и Dundee Precious Metals.

Генерални медийни партньори - Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Медийни партньори: bTV Media Group, OffNews, сп. Мениджър, BulFoto, Dnews.bg, Център за развитие на медиите, ММTV, Еtarget.

Стратегически партньор - НДК и клуб "Перото".

С подкрепата на White water, "Крадецът на ябълки" и Rice up!.

Ето какво казаха някой победителите и членовете на журито за WebReport 2020:

„Благодаря за наградата, както и на продуцентите от Dnews, които направиха така, че поредицата Социалната война да се случи. Мисля, че с работата си допринасяме за това обществото да бъде по-добре информирано“ (Генка Шикерова)

 „Безкрайно ви благодаря, вие сте наистина сайт на световно ниво и аз наистина нямам думи. Tова, което правя, е на една година, а уеб пространството е едно изключително отговорно място с много присъстващи. За да се откроиш и да бъдеш забелязан от медия, като вашата, за мен означава много, наистина много!“ (Вяра Деянова)

„На всички колеги искам само да кажа едно много важно нещо - работете, бъдете смели, просвещавайте, търсете истината, защото не можем да позволим на простащината да ни завладее“ (Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV)

 „Имаше един куп интересни материали, така че благодаря за страхотния конкурс, че вдигна нивото тази година спрямо миналата. Не беше лесно да се журира, даже беше леко невъзможно и всеки, който е спечелил в тази категория наистина го заслужава“ (Христо Христов, изпълнителен директор на WhitePress България)

„Горд съм, че присъствам между вас, защото Dir.bg е една от най-четените онлайн медии, която много често е спътник в нашата дейност, така че поздравления за това, което правите. И наистина - против простащината безстрашно и обективно трябва да се борим всички ние“ (Пламен Карталов, директор на Националната опера)

"За мен основният извод от това, пред което сме изправени, е, че доверието на аудиторията ни е най-важното в момента, нещо, което подценявахме в последните години, затова трябва да се борим още повече за това. Благодаря на всички свои колеги, които с работата си вдъхновяват и мен" (Петър Георгиев, БНТ)

За WebReport

WebReport е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти.


„Има журналисти, които все още търсят истината, за да я поднесат обективна и чиста на своите читатели. Искаме да подкрепим усилията им за медийна свобода и да поставим акцент върху важните теми“, казват организаторите.  Авторитетното жури на WebReport 2020 беше в състав: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePressBulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна