Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще бъде съдбата на хотел „Рила“

Могат ли да бъдат пресечени апетитите към централните градски части

Снимка: БГНЕС

Ще изникне ли нова, 11-етажна сграда на мястото на столичния хотел „Рила“, разположен в идеалния център на града и превърнал се в емблема на цял период от по-новата история? Хотелът попада в територия на архитектурно-историческо наследство в сърцето на София, а това не е първи опит за прекрояване на пространството.

Темата е стара, сега инициативата отново излиза на дневен ред, припомня в предаването "Преди всички" арх. Борислав Игнатов, заместник-председател на Столичния общински съвет от групата на „Демократична България“.

„Наистина попада първо върху сърцето на София и на древна Сердика, на архитектурния резерват. В основите на хотела безспорно има ценна археология, която, ако този хотел бъде съборен и на негово място тръгне да се строи нова сграда, тази археология долу ще бъде унищожена“, коментира Игнатов пред "Хоризонт".

Снимка: БГНЕС

В момента тече 14-дневен срок за възражения, които след това ще бъдат разгледани от експертен съвет. Дори там да мине с одобрение, следващата стъпка е в Комисията по архитектура и градоустройство, където Общината има силен и важен ход да не бъде одобрен този план, смята Игнатов.

Ходовете на общината са да не се съгласи с инициативата и да върне проекта за преразглеждане, което е изразено и в становище на районния кмет Трайчо Трайков, посочва арх. Игнатов. „Аз не знам някой от общинската администрация или от Общинския съвет да подкрепя този проект. Смятам, че е неподходящ и наистина показва още веднъж слабостите в нашето законодателство.“

Борислав Игнатов дава примери с новото строителство на сгради мастодонти като тази на площад „Македония“ и до БНТ в София, но подчертава, че процесът е характерен и за други големи градове. „И това трябва да бъде пресечено с осъвременяване на общите устройствени планове – основното, което трябва да се направи. За да няма повече апетити в централните градски части да изникват сгради, които развалят характера на тези зони и създават проблем за всички и печалба за собствениците.“

Извън ценната археология, подобна сериозна намеса в толкова трудна за балансиране част на града като централната градска част поставя въпроси от всякакво естество, отбелязва и Трайчо Трайков, кмет на столичния Район „Средец“, в който попада хотелът. Според Трайков не е ясно как би се съчетала транспортната и логистична инфраструктура на подобен голям проект с амбицията на общината да разширява пешеходните пространства и философията за човешкото лице на града.

„Първите известни опити за реализиране на нова сграда на това място са от 2008 година и тогава дори амбицията е за 22-егажна сграда. След това през 2018-а има друг проект, който не включва събаряне на сегашната сграда, а дострояване. Сегашният проект в сравнение с предишния, е с намалена обща разгърната застроена площ, но пък със събаряне“, уточнява Трайков.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна