Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Андреев: Заменете зависимостта си с полезен навик

Ще ви трябват поне 66 повторения, за да го изградите

Всички зависимости в даден човек се развиват по един и същи начин в неговия мозък. Няма значение дали става дума за дрога, цигари или стоене с часове в интернет.

И в живота ни и около нас съществуват много неосъзнати зависимости. Това не са познатите и лекувани състояния, причинени от наркотици, алкохол, хазарт или храна.

Принципът, по който попадаме в плен на дадена зависимост, е обяснен с хормоните, твърди Иво Андреев. Той е автор на книгата „Анатомия на зависимостите“.

„Фундаменталната цел на тази книга е всеки един от читателите ѝ да открие и разпознае своето Защо - това е думата, която ни кара да наблюдаваме и мислим“, обяснява авторът.

При зависимостите няма щастие. Става въпрос за удоволствие. Има 7 разлики, каза Иво Андреев пред Радио София. Но „прекаляването с удоволствие ни води към нещастието. При зависимостите е трудно да поставиш и да спазваш граници“. Доставянето на удоволствие те вади извън контрол.

По думите на Андреев импулсивността, породена от дадена зависимост, се отразява на характера ни, проявяван и в други дейности. Пушачът е импулсивен не само с цигарите.

Тайната, която разкрива и внушава авторът, е не да спрем или потискаме зависимостта по някакъв начин, а да го заместим с полезен навик. И припомня научното убеждение, че навик се гради след 66 повторения.

Чуйте още от самия...

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени