Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 активни пожара бушуват на територията на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Август месец е сезонът на пожарите в природата заради горещините и активните селскостопански дейности. В момента нашите екипи гасят около 20 активни пожара, които не са особено големи. Няма опасност за населените места“. Това каза пред БНР гл. инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Пожарната отчита - около 15% повече пожари в реколтата, най-вече в житни и в ечемичени масиви, са възникнали през тази година в сравнение със същия период на миналата.

Към момента са унищожени 5400 дка пшеница, около 1800 дка ечемик и около 90 дка ръж. Това, на фона на увеличение на броя на пожарите, е малко понижаване на количеството унищожени декари реколта. Унищожени са и няколко технически средства – трактори, комбайни, сламопреси“.

В предаването „12+4“ гл. инспектор Стефанов подчерта, че въпреки многогодишната борба с паленето на стърнища, практиката продължава:

„През последните два месеца са били запалени 136 стърнища, голям част от тях са с неустановени извършители“.

Основните причини за възникване на пожари през този сезон са работата с открит огън на нерегламентирани места или при извършване на селскостопански дейности.

Гл. инспектор Стефан Стефанов призова хората към повече отговорност при палене на огън на открито и изхвърляне на незагасени цигари в природата.

Интервюто с гл. инспектор Стефан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!