Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват засилени проверки в домовете за възрастни хора във Варненско

Снимка: БГНЕС

Петима са починалите от Covid-19 възрастни хора, четирима са от частния старчески дом "Св.Георги", един - от дома за възрастни хора "Гергана", който е държавно делегирана дейност. 

Това съобщи на брифинг д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна. Всички в дом "Св. Героги" са вече изследвани. 93-ма от обитателите му са дали положителна проба, както и други девет души от персонала. 

Заразените са изолирани на два етажа в дома и нямат контакт с останалите. Четирима са настанени в болница, очакват се да постъпят още двама. Д-р Михайлова уточни, че инспекторите досега не са проверявали частния дом, тъй като заведението не е под юрисдикциите на Министерството на здравеопазването и не е със статут на лечебно заведение. По думите ѝ проверките в домовете, които са с държавно делегиран бюджет, са чести. 

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев информира, че над 20 са домовете за възрастни хора с подобен статут като  "Св. Георги", започват засилени проверки в цялата област, само в община Долни чифлик домовете са седем.

Подробностите чуйте от материала на Даниела Стойнова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна